3 ‘Marokkanen’ , honderden fontein-vandalen en Pauw

Zelden zo’n treurig staaltje journalistiek gezien als bij Pauw gisteren. De redactie had een verhaaltje uit de Telegraaf gecopy/paste, want, hoe smeuiig, drie ‘Marokkaanse’ jeugdtalenten van Ajax zouden een politieagente hebben mishandeld. Mooi debatje, dacht de redactie en haalde wie maar wat wilde roepen naar de studio. Ach en wee, moord en brand, schuld en boete. Maar iets over feiten checken en double checken, hoor en wederhoor, tja, dat was natuurlijk minder sexy sensationeel, dus lamaar.

Vandaag in het AD, al iets meer gegevens. O dear, twee verdachten zijn niet meer verdacht, de agente was in burger, dus het OM ziet het als een ‘gewone mishandeling’ en van de ‘Marokkanen’ (nee de redactie inclusief Pauw leert het nooit dat het Nederlandse staatsburgers en medeburgers kunnen zijn), blijkt er een ‘Turk’ te wezen.

Ok, so far for the facts. 1-0 voor de ‘Marokkanen’ vs de Redactie van Pauw. Dan nu even de achterliggende ideeen van de redactie. We maken er nieuws van want het gaat over een groep waarover iedereen zich opwindt, dat trekt kijkcijfers joh. Moslims weet je, die cultuur, man. En die islam, lekker altijd tegen vrouwen.

Redacteur van dienst die het gesprek voorbereidde had duidelijk ingezet op die cultuurpoot van het schandaal dat zoveel minder interessant bleek dan gepresenteerd. Islam verklaart toch alles?

Graag zou ik een vervolg op dit gesprek zien. En dan nodigen we een deskundige uit, wat voetbalmeningen-produceerders en wie maar verder wil, die kunnen verklaren waarom 3 jongens die een vrouw mishandelden door de journalistiek bij voorbaat zijn veroordeeld, en ook nog eens om hun achtergrond en afkomst. Terwijl er honderden Nederlandse hooligans die een fontein afbraken en massaal politieagenten aanvielen (vast ook vrouwen) nog steeds vrij rondlopen, en bij wie geen verwijzingen naar cultuur, de eh, Nederlandse, zijn gemaakt.

Ik zou bijvoorbeeld een deskundige loslaten op de vraag waarom hooliganisme geaccepteerd is in ons land, waarom wij geld pompen in de beveiliging van stadions, treinen en binnensteden tegen ontoelaatbaar gedrag; waarom wij in tijden van bezuinigingen vandalen in de watten leggen; waarom wij alleen maar zwakjes protesteren bij massale anti-semitische en racistische uitlatingen (ook niets te maken met onze cultuur?)? Kortom, waarom we niet gewoon keiharde maatregelen treffen omdat het andere mensen schaadt.

En last but not least, waarom we dit niet zien als ziek deel van onze samenleving, dat brood en spelen en de miljard van bagger tv-producent John de Mol als grote successen van onze cultuur beschouwt. Barbaren, dat zijn Nederlanders. Ja, hullie ook van de redactie. En al helemaal omdat ze denken dat iedereen dat is behalve zijzelf.