Complot tegen Amerika

Philip Roth schreef in 2004 Het Complot tegen Amerika, waarin hij in plaats van Roosevelt Charles Lindbergh, vliegenier en antisemiet, het presidentschap laat winnen. Hoewel ik niet tot degenen behoor die vinden dat Roth de Nobelprijs verdient, vond ik dit boek wel een pageturner. En nu heb ik het er maar weer even bijgehaald.

Hoe Lindbergh wint omdat hij ‘Amerika buiten de oorlog wil houden’ en de joden overal de schuld van geeft. Hoe de Amerikanen snel antisemitisch worden, joden isloleren, opjagen, van alles en nog wat beschuldigen (joden drinken paardenbloed). Hoe joden naar Canada proberen te vluchten.

Met de kennis van vandaag is het meest angstwekkend om te lezen hoe snel mensen bereid zijn racistische propaganda over te nemen en om te zetten in geweld tegen een groep. In Engeland, in Europa is onversneden racisme tegenwoordig aan de orde van de dag. Als de geest uit de fles is enz.

Vage troost: Lindbergh verdwijnt en Roosevelt wordt president. En ter leringh: Roosevelt werkte hard en moedig om de leuzen te keren. Lijkt me een boodschap aan links die veel te lang ach en wee blijft roepen in plaats van een fatsoenlijk alternatief te verzinnen.