Voetbalgebral en antisemitisme

Ik kom nooit bij voetbalwedstrijden. Het schijnt dat daar zo nu en dan racistisch en antisemitisch gebral aan te pas komt. Over joden bijvoorbeeld hoor ik op het Journaal: ‘Mijn vader was commandant, mijn moeder bij de SS. Samen branden we joden, want joden branden het best.’ Tja, er zijn blijkbaar 70 jaar na afloop van WOII nog steeds mensen die dit grappig vinden.

In Utrecht werden ze na het weekend met een kater wakker, beter laat dan nooit zullen we maar denken, na dit gezellig partijtje antisemitische leusjes scanderen. Althans een groep die actief is tegen racisme en antisemitisme. Ik begrijp dat het best normaal is eigenlijk, dit gebral. Waar bleven al die clubs bij al die andere gelegenheden? Een schorsinkje hier en daar was hooguit het antwoord. Te lang is dit alles gezien als wat kwajongensstreken.

Mag ik ten slotte weten waarom er wordt geroepen dat het antisemitisme onder moslims zo schrikbarend is? Nee, niet die gasten zijn hoofdschuldig, maar de maatschappij die te laf is om tegen antisemitisme en racisme tegen op te treden.