Keulse massahysterie en de Steenbergse piemel

Uh, mag ik het zo zeggen: ik heb mijn twijfels over het verhaal van de massa-aanranding in Keulen. Op het gevaar af dat ik na de arrestatie van tenminste 1001 Noord-Afrikaanse dan wel Arabische mannen wordt neergesabeld en uitgemaakt voor moslim lover, wil ik toch de vraag voorleggen of er geen sprake is van massahysterie. Dronken, aanrandende, verkrachtende, en dan toch goed georganiseerde groepen mannen op diverse plekken, het lijkt mij contradictio in adjecto. Verder: op de beelden die getoond worden, waarbij presentatoren gewag maken van een ‘grimmige sfeer’ zie ik vooral de usual brallerigheid, zoals bij voetbalwedstrijden en ja, Oud en Nieuw.

De tijd zal het leren, maar ik vermoed dat hier sprake is van handtastelijkheden en ander normaal menselijk zij het verwerpelijk gedrag, dat conform de sfeer bij de jaarwisseling zwaar wordt opgeblazen en bovendien wordt aangegrepen door types die het niet op moslims/vluchtelingen hebben. Begrijp me niet verkeerd, er zal vast wat gebeurd zijn, en mocht het bewezen worden, dan volgt uiteraard terecht op schuld boete.

Maar verwerpelijk ook vind ik de meningen van al die deskundigen en journalisten die er als de kippen bij zijn om seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting te typeren als typisch moslim slash Arabisch slash Noord-Afrikaans. Ik zal de laatste zijn om te stellen dat vrouwen in islamitische landen het gemakkelijk hebben. Maar om dit soort gedrag te kwalificeren als normaal onderdeel van ‘een cultuur’ is niets dan vooroordeel en heeft alleen tot doel de nieuwsvreters hierin te bevestigen. Het zegt ook veel over de eigen angsten. Direct nadat de eerste vluchtelingen aankwamen werd er al gesproken over testosteronbommen en dat onze vrouwen en meisjes niet meer veilig waren. Er waren bar weinig journalisten die de moeite namen om uit te zoeken of er ook maar iemand in Nederland is aangeraakt. Het antwoord is nee. Pure projectie dus.

Moge daarbij ook even refereren aan het incident bij de informatieavond in Steenbergen, toen blauwogige jongemannen een vrouw het spreken wilden beletten met gebral: ‘Dr moet een piemel in!’ Journalisten verklaarden dit gedrag toen uit voetbalbranie en dat het normaal is op de tribune om dit naar een vrouw te roepen die langskomt. Hier geen verwijzingen naar een vrouwonvriendelijke cultuur, naar onze eigen dolgedraaide oversekste beschaving met zijn lucratieve commerciele uitbuiting van de vrouw door de aardige porno-industrie, bloeiend sekstoerisme etc, ik chargeer, maar acceptatie van gedrag als een soort guitige aberratie.

Wil ook nog wijzen op het onderzoek vorig jaar waaruit bleek dat 40 procent van de vrouwen en meisjes tussen 12 en 45 te maken heeft gehad met seksueel geweld. Door gewone Nederlanders zal ik maar zeggen.

Aanranding en verkrachting is overal onacceptabel. Punt. Maar iedereen heeft al zijn oordeel klaar vooral over de andere kant. Laat al die commentatoren, deskundigen en journalisten eerst de juiste vragen stellen: gaat het echt om 1000 man, hoe schat je 1000 man op verschillende plekken dan, wie waren het precies, kloppen de 100 aangiftes? Bij mijn weten is er nog niemand gepakt of veroordeeld. Feiten alsjeblieft. Eerst de feiten.

Nee, ik was er niet bij, en nee ik heb geen ander nieuws dan een ieder, en nee ik weet ook niet wat er precies gebeurd is, maar heb wel mijn boerenverstand. En vooral veel vragen. En ik denk aan een van de gezegdes van mijn moeder: een mens lijdt het meest onder het lijden dat men vreest.