Racisme, Herman Vuijsje en het selectief shoppen in oude rapporten

Herman Vuijsje in de NRC, Opinie en Debat (19 juli 2020), heeft erg veel moeite met het begrip racisme. Dat gekleurde (mn) jongeren zich kritisch uitlaten over racisme, heeft te maken met subjectieve ervaringen, vindt hij. Niks collectiefs om je ongerust over te maken. Vooral niet iets waar de witte mens mee aan de slag moet. Niets bij de Belastingdienst? Etnisch profileren? Dat allerlei rapporten over racisme op de arbeidsmarkt, bij het zoeken naar een woning en in het uitgaansleven zijn vol geschreven, heeft niet zozeer met witte vooroordelen te maken maar natuurlijk met andere zaken: woonplaats, opleiding, achtergrond oa. ‘Racistisch vooroordeel blijkt dus een veel kleiner deel van de bestaande kansenongelijkheid te verklaren dan vaak wordt aangenomen.’ Nou, het is niet aangenomen (vanwaar die passieve vorm, door wie dan?), maar bewezen.

Zijn links en rechts shoppen uit oude rapporten draagt ook niet echt bij aan beter begrip, terwijl actueel onderzoek en goede duiding door wetenschappers juist kunnen helpen in de problematiek die #BLM aan de orde stelt. Hij citeert een aantal oude rapporten, maar heeft dit meest recente rapport maar weggelaten. Jammer, dit geeft goed zicht van de stand in het land van het racisme.

Bijna hilarisch wordt het als hij als argument opvoert dat gekleurde jongeren uit banen worden gehouden door … gekleurde meiden. Misschien even de meiden van kleur vergelijken met de witte evenknieen? Fatima heeft namelijk ook een vet probleem bij solliciteren (zie het CBS rapport). En hmm, er zijn ook oudere mannen en vrouwen van kleur en andere gezindten, andere nationaliteiten, ik noem bijvoorbeeld Chinese Nederlanders, die niet altijd uitgaan of een baan zoeken, en fijn en goed wonen en hoogopgeleid zijn, maar zich wel gediscrimineerd voelen, hoe verklaren we dat dan? Right, dat moet dan wel een persoonlijke ervaring zijn.

Maar correct me if I am wrong, Vuijsje’s visie, mening, die een groot deel van de wetenschappelijke studies aan de kant veegt, die is toch juist ietsiepietsie subjectief en persoonlijk?