Bio en boeken

(Geboren te Delft 1962, woonachtig geweest in VS,  Frankrijk en Midden-Oosten) Ik studeerde geschiedenis aan de UvA (Midden-Oostenstudies), volgde een post-doctorale opleiding journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte als buitenlandredactrice voor de GPD.

In 1994 verhuisden mijn gezin en ik naar een Palestijns dorp tussen Ramallah en Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever. Ik werkte er eerst voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Jericho, later in Ramallah. Daarna als freelancer voor Radio 1, Trouw en Twee Vandaag en ik had gedurende twee jaar een column over het dagelijks leven in bezet gebied voor het Nieuw Israelitisch Weekblad.

In 2002 keerden we terug naar Nederland, ik werkte voor Radio 1. Drie boeken schreef ik over Palestina: Checkpoint Jeruzalem (2001), De last van Khalil (2007) (beide bij Van Gennep) en de verhalenbundel Welkom in het Paradijs (2014) (uitgeverij JurgenMaas).
In 2012 ontving ik de gedeelde eerste prijs voor proza (kort verhaal) van de El Hizjra Stichting. In 2011 werd de zilveren griffel uitgereikt voor het informatieve kinderboek Ik! Wie is dat?, waarvan ik een van de auteurs (over multiculturaliteit) was.

In april 2015 is mijn boek Een Nederlandse politie-inspecteur verindischt nooit verschenen bij uitgeverij Aspekt. Als kleindochter van een oud-koloniaal (inspecteur van politie op Java) en kind van een kampkind, wilde ik de geschiedenis van de politie in Nederlands-Indie onderzoeken en de rol van mijn familie daarin. Verder wilde ik weten wat mijn grootouders er toe bracht om zich daar te vestigen en waarom ze niet ‘verindischten’.

Binnenkort verschijnt mijn onderzoek bij Walburg Pers over andere koloniale erfenis, in de west, de slavernij in Suriname, een biografie van een slaafgemaakte man die zichzelf en andere wist te bevrijden: Albertus Van van de Vijver. Slaafgemaakt en bevrijd.

Mijn voorkeur voor multiculti en internationale betrekkingen laat zich dus raden.

 

Ik was gedurende enkele jaren adviseur van het Comite Nederlandse Ereschulden en lid van Het Grote Midden Oosten Platform.