Al Jazeera heeft t

De live toespraak van Mubarak volgde ik via twee kanalen, de NOS en al Jazeera English op de laptop. In de Hilversumse studio fungeerde Midden-Oosten correspondent Mustafa Oekbi als commentator en tolk, maar vergat halverwege heel begrijpelijk dat er ook vertaald moest worden. En hoewel de uitzending live heette te zijn, was de speech op El Jazeera al veel eerder klaar.

De redactie in Qatar had het simpele geniale idee opgevat naast Mubarak met speech tegelijkertijd een live opname van het volk op het plein in beeld te brengen. Zo konden meteen de reacties op straat gepeild worden. De eerste vijf minuten luisterden de demonstranten hoopvol en vlaggenzwaaiend. Daarna, het geschreeuw, de spreekkoren, het zwaaien met de schoenen, het zou niet meer ophouden. En Mubarak, hij oreerde voort. Hij, de vader, zijn kinderen, sterven in Egypte, begraven in die aarde. Potsierlijke pathos, gespiegeld aan een ziedende massa.

Terug in Hilversum vroeg Astrid Kersseboom aan de correspondenten (van wie een in Amman) of de mensen op het plein boos waren.

Al Jazeera heet bij veel Europeanen nog steeds een obscure zender te zijn. Het heeft inmiddels een bereik van meer dan honderd miljoen mensen en breidt zich nog altijd uit vanwege de constant hoge kwaliteit. Waar wij niet wensen te spreken met en te luisteren naar westerse vijanden als Hamas of Hezbollah, zonden zij al interviews uit met de hunne in de vorm van Amerikaanse ambassadeurs en senators.

Er zijn tijden geweest dat er discussies waren om de zender te verbieden (Egypte, Israel, Palestijns gebied, de VS en alle landen zo’n beetje die de zender ontvangen, minus misschien thuisbasis Qatar). Journalisten worden regelmatig gemolesteerd, kantoren vernield.

Ook bij ons gaan er regelmatig stemmen op al Jazeera te verbieden. Al moet gezegd dat ons koningshuis het al in 1999 in de smiezen had: toen kreeg de zender de Prins Clausprijs. Inmiddels wil GroenLinks in Amsterdam de zender gratis op de kabel doen. En misschien kunnen wij Hilversum even naar Doha sturen.