Politici moeten lef tonen en Marokkaanse Nederlanders nu insluiten

rotte appelWe wisten toch al dat Wilders groepen uitsluit, haat zaait, provoceert, generaliseert en discrimineert? We wisten toch al dat Wilders de rotte appel in Neerlands politiek is? Ja, we weten al lang wat we van een politicus te verwachten hebben die zijn ziel en zaligheid verkoopt aan Franse antisemieten. Na Wilders’ uitspraken dat hij liever minder ‘Marokkanen’ in Nederland ziet, richten mijn pijlen zich niet zo zeer op hem maar op de gevestigde politiek.

Wat er kwam aan reacties was namelijk defensief; de partijen zijn bang. Al jaren zijn ze besmet door het Wilders virus dat uitsluiting heet. PvdA–er Hans Spekman verklaarde nog wel dat ‘Wilders idiote uitspraak over een stad met minder Marokkanen laat zien wat er op het spel staat. Vreselijk.’ En Emilie Roemer van de SP schrok en vond dat Wilders verder ging dan voorheen: ‘Eerst sloot hij een godsdienst uit, nu een hele bevolkingsgroep.’

Dat is tenminste iets, maar ik zou willen dat ze tot de echte aanval over gaan. Eerder heeft de rechter die Wilders niet wilde veroordelen vanwege aanklachten wegens discriminatie gezegd dat het aan de politiek en de samenleving is op dit probleem uit te vechten. Dat lijkt me redelijk urgent nu.

Ik moest denken aan de uitdagende oproep die altijd moslims gold om zich in het openbaar te distantieren van terrorisme. Politici zouden niet alleen die rotte appel in ons parlement dienen te isoleren, ze moeten het lef hebben de bevolkingsgroep die gemarginaliseerd wordt openlijk in de armen te sluiten. Dat is de echte uitdaging van de politiek die nu maar al te vaak om stemmen te winnen dezelfde groep afvalt.

Concreet betekent dat:
1) Dat weldenkende politici voorop stellen dat de Marokkaanse Nederlanders niet meer aangeduid dienen te worden als ‘Marokkanen’ en daarbij geven ze natuurlijk zelf het goede voorbeeld. Dat geldt voor alle minderheidsgroepen in Nederland. Marokkaanse Nederlanders hebben (gek he) de Nederlandse nationaliteit, voelen zich Nederlands. Degenen die hen anders willen behandelen maken onderscheid op grond van afkomst en dat is tegen regel 1 van de grondwet.
2) Politici verklaren luid en duidelijk dat zij Marokkaanse Nederlanders een onlosmakelijk deel van Nederland achten. Net als iedereen hebben zij meegeholpen dit land op te bouwen, leveren zij bijdragen in alle sectoren van de samenleving, hebben zij gelijke rechten. Het is te gek voor woorden dat die nu ter discussie staan.

Wie nu zwijgt laat een grote minderheid in Nederland in de drek zakken en isoleert, en is dan geen haar beter dan Wilders.