Bent u al overspoeld en ontwricht?

ontwrichtingHet was in deze dagen, preciezer, 17 mei 1940, dat de jonge joods Nederlandse student Leo Vroman de oversteek maakte van Nederland naar Engeland in een gammele boot met vluchtelingen. Doodsbang was hij voor het oprukkende antisemitische regime van de buren. Met achterlating van alles wat hem dierbaar was, zijn familie en verloofde, zijn studie, zijn toekomst, besloot hij toch te vluchten. Dat las ik in de ontroerende biografie Hoe mooi alles van Mirjam van Hengel over de Nederlandse dichter Leo Vroman. De vergelijking met de Eritrese bootvluchtelingen dringt zich op. Maar dan. Hoe ontvingen de Engelsen de joodse vluchtelingen?

Ook in 1940 moesten de vluchtelingen formulieren ondertekenen, kregen ze verhoren. Zelfs strenge. Eenmaal langs de bureaucratie gebeurt er dit. Dames van een ontvangstcomite heten ze allen welkom. Ze krijgen, natuurlijk, thee en sandwiches. Alsmede een bon voor een bad. En verder mogen ze uitrusten voordat ze bij een gastgezin worden ondergebracht. In het geval van Vroman een arm mijnwerkersgezin.

Het is met het schaamrood op de kaken als ik dit lees. Ons hele parlement, van links tot rechts, heeft maar een overtuiging als het over vluchtelingen en asielaanvragen betreft: grens dicht. Niet thuis geven. Eigen volk eerst. Kosten en banen. Onze premier durft zelfs zo ver te gaan dat hij de komst van grote hoeveelheden vluchtelingen ‘ontwrichtend’ noemt. Excuse me? Hebben ze u al overspoeld? De max. 250 Syriers die we binnenlieten? Terwijl Libanon totaal op zijn kop staat door meer dan een miljoen?

En dan nu de Eritreers, hier schieten we helemaal door in de oud Nederlandse koopmanstress: die vluchtelingen kosten ons geld, de smokkelaars handelen alleen uit commerciele overwegingen, Italie doet zijn werk niet. Hallo? Wat is het kernprobleem? Als er geen mensen waren die wilden vluchten, dan zouden er ook geen rare dingen gebeuren met smokkelaars en buitenlandse mogendheden. Van PvdA tot VVD heb ik nog geen politicus kunnen betrappen op enig inlevingsvermogen in het waarom van de vluchteling. En daarbij, de vluchtelingenstroom heeft een politieke achtergrond. Door deze mensen te zien als een commercieel probleem, scharen politici zich eigenlijk in het kamp van de mensensmokkelaars. Heren en enkele dame, er is een politieke aanpak nodig, dat is jullie vak. Duiken gaat niet werken.

Waar is de compassie in Nederland? Waar de empathie? Waar zijn de mijnwerkersgezinnen? Verkrampte bescherming van have en goed gaat deze beschaving niet redden. In tegendeel, wie niet zijn welvaart wil delen, wie niet ruim is van geest, vertegenwoordigt een armzalige beschaving die gedoemd is te verdwijnen. Elk verhoogd hek, elke regel, die de er voor moet zorgen dat vluchtelingen worden buitengesloten, graaft ons eigen graf nog dieper.

Ik ben geen mijnwerker, maar heb wel een groot huis, dat stel ik graag ter beschikking aan Eritreers en Syriers en ga nu al vast sandwiches smeren.

PS dank u wel Ombudsman voor het publiceren maandag van de namen van Nederlandse kinderen van buitenlandse afkomst die worden bedreigd met uitzetting door de algehele Nederlandse bekrompenheid, aangemoedigd door de PVV vanaf de buhne natuurlijk. U vertegenwoordigt het laatste restje moraal in dit land.