De dijk en het isolationisme

Als je het maar hard en vaak roept dan ga je het zelf geloven, denken Rutte en zijn mannen. De multiculturele samenleving is natuurlijk al eerder met vele nationale en internationale tongen dood verklaard. Maar blijkbaar nog steeds geen zachte dood gestorven.

Je kunt de multiculturele samenleving net zo min afschaffen als het weer, stelt Tilburgse hoogleraar Guus Extra Taal- en Literatuurstudies vandaag. Hij zegt dat de EU juist pluriformiteit van nationale en regionale talen en culturen stimuleert binnen de nationale grenzen. In tegenstelling tot Nederland waar andere thuistalen en culturen niet als verrijkingen maar als obstakels worden gezien van integratie. Nederland krijgt straks een heel eigen eng isolationistisch plekje in Europa. En je met 1 taal terugtrekken achter de dijk, houdt de wereld echt niet meer buiten.

Ik vraag me af hoe die multiculturaliteit straks naar de begraafplaats zal worden gebracht, want ik neem om me heen toch nog steeds allerlei hardnekkige kenmerken waar. Maar misschien zit ik nog in de ontkenningsfase. Moeten mijn kinderen zich er voor schamen dat ze meer dan 1 taal vloeiend beheersen? Mogen ze straks met hun vader geen Arabisch meer praten? Moet ik voortaan alleen nog maar Nederlandse of vertaalde boeken lezen? Wordt de couscous uitgebannen? Moeten de donkere haren van mijn familieleden voortaan ook worden behandeld met waterstofperoxide?

En nee, we hebben nog steeds geen Nederlandse vlag in huis. Is dat ook heel erg?