Google helpt Palestina een handje

Een kleine stap in de digitale wereld, maar een enorme stap voor de staat Palestina. Met slechts een paar letters verschil, zal Google meer bereiken dan de Palestijnen zelf gelukt is bij de VN in november, toen ze de opwaardering kregen tot waarnemer niet-lid staat met naam Palestina. Google maakt op zijn landen-zoekpagina voortaan geen gebruik meer van de term Palestinian Territories, maar verandert het nu in Palestine. Israel kan het niet waarderen en beticht Google van bemoeienis met internationale politiek. Het land ziet de gevolgen. En ja, die zijn er.

Een woordvoerder van Google stelt dat de zoekmachine de naam Palestina in alle ‘producten’ zal doorvoeren, daaronder neem ik ook aan Google maps (al is dat nog niet gebeurd zie ik). Wat zo belangrijk is bij deze schijnbaar kleine ingreep is natuurlijk de beeldvorming: mensen zullen steeds vaker ‘Palestina’ tegenkomen op het internet en er mee vertrouwd raken. Het collectieve internationale geheugen rond de Palestijnse staat krijgt een opfrisbeurt.

Het land wordt weer letterlijk op de kaart gezet, in weerwil van Israelische pogingen in het tijdperk avant la Google om de West Bank te veranderen in Judea en Samaria. Met hulp van Google kan die poging van wederdoop wel in de vuilnisbak. Tegen de internetgigant kan niemand op.

Direct na de Palestijnse opwaardering in de VN zijn de Palestijnen begonnen met lobbyen bij internationale organisaties voor de introductie van de naam Palestina. Google reageert dus positief. Wereldwijd vindt er al een kentering plaats, te lande bijvoorbeeld te zien bij de NRC, die spreekt sinds november alleen nog van Palestina. Met de digitale introductie van Palestina op het wereldwijde web, creeren de Palestijnen samen met Google feiten op de grond. Het is de digitale tegenaanval op het Israelische nederzettingenbeleid.

Ik zou zeggen: wanneer gaat het Ministerie van Buitenlandse Zaken om en verandert het Palestijnse gebieden in Palestina en ‘de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autorteit’ in een ambassade in Palestina? Straks kan niemand ons nog vinden en al helemaal niet meer via Google.