Haskoning en Jeruzalemse staatsbezoeken

TimmermansHaskoning trekt zich terug uit een bouw project in bezet gebied – cq Oost-Jeruzalem – nadat de Nederlandse regering het bedrijf erop wees dat het handelde in strijd met internationaal recht. Hoezee! Als iemand mij vijftien geleden gezegd had dat een regering met VVD daar toe in staat zou zijn, had ik mijn schoen opgegeten.
Desalniettemin: tijd voor een zure opmerking.

Diezelfde regering ziet er geen been in om een bezoek te brengen aan de Israelische premier bij staatsbezoeken in Jeruzalem, een paar maanden geleden. Die stad wordt door Israel gepresenteerd als haar hoofdstad, ongedeeld zoals het land het zelf noemt. Nu heeft de internationale gemeenschap nooit de annexatie van Oost-Jeruzalem in 1967 geaccepteerd, nooit de stad als hoofdstad erkend en is Tel Aviv de officiele hoofdstad van het land. De Nederlandse ambassade staat daar. Niet in Jeruzalem en dat is niet toevallig.

Wat ik maar wil zeggen: als de Nederlandse regering haar onderdanen op de vingers tikt voor activiteiten in bezet gebied, moet een volgend staatsbezoek niet meer plaats vinden in een niet-erkende hoofdstad.