Lovely Rita in het ondoorzichtige moeras


In de trein las ik gisteren de Spits en mijn oog viel op een column getiteld, Domme Turken, die was geschreven door Rita Verdonk. Subtiel, dacht ik. Het lokte me niet echt. Dromerig vroeg ik me af hoe het toch met lovely Rita zou zijn en met Trots op Nederland, die haar geen kamerzetel opleverde, maar vooral wat lokaal gekrakeel van gemeenteraadsleden die zich daarna definitief terugtrokken?

Op haar site zie ik dat ze het roer van de Nederlandse samenleving inmiddels niet meer ambieert, nee, ‘na ambtenaar, minister en politica te zijn geweest’ is ze …… gids geworden. Gids waarvan, is me, na zorgvuldige bestudering van alle goede intenties, nog niet helemaal duidelijk. Maar misschien ligt dat ook aan de site die net in de lucht is. Het vakje met ‘de laatste tweet’ is leeg. In ieder geval richt ze zich nu op: ‘ondernemers of organisaties die dreigen te verdrinken in het ondoorzichtige moeras (ooit een doorzichtig moeras meegemaakt? vroeg ik me nog af, maar dit terzijde) van overheid, politiek en bureaucratie’. Ah, net de instanties waar ze in het verleden actief in was, constateer ik.

Jammer dat de Wikipedia site over Trots op Nederland is opgeheven, over deze partij kom ik bar weinig te weten. Ik wens Rita het allerbeste. Ze zal het nodig hebben.

Terug naar haar column. Aanleiding is de claim die Turkse Nederlanders willen indienen bij de Nederlandse staat omdat die tegen Europese regelgeving in Turkse immigranten heeft gedwongen inburgeringscursussen te volgen. Ze komt al gauw to de point, onze gids Rita, helder, duidelijk, en zeer transparant, als altijd. Het gaat hier namelijk om ‘domme Turken die hier helemaal niet thuis horen. Die moeten geen claim leggen, maar teruggaan naar Turkije.’

Eigenlijk is dit gewoon te dom om je erover op te winden. Misschien dat deze groep Turkse Nederlanders die hun Nederlandse en Europese rechten en de Nederlandse wet beter blijkt te kennen dan Rita, ook in een moeite door een claim in kan dienen tegen de voormalige bureaucrate/politica. Wegens discriminatie. Want ik bedoel, wie klaagt, is toch juist zo Nederlands als de pest?