Afghanistan onder het ijs

Vanuit mijn luie stoel voor het NOS journaal volgde ik demissionair premier Mark Rutte die antwoordde op de vragen van de verslaggever over de toestand in Afghanistan:

‘Het land ligt onder een ijslaag’ (verslaggever vroeg niet: welk ijs? wat bedoelt u precies?)

‘Het is nog niet zoals we willen’ (verslaggever vroeg niet: hoe wilt u het dan wel? westerse democratie? Arabische lente?)
‘We willen betrokken blijven bij het land’ (verslaggever vroeg niet: welke betrokkenheid? u bedoelt niet de oorlog en bezetting die we zijn begonnen? wat dat dan wel? meer politietraining in Kunduz? langer dan 2014 blijven? ontwikkelingshulp nu het mag sinds de PVV niet meer de dienst uitmaakt?)

Ik eindigde uiteraard op het puntje van mijn stoel en behalve bovenstaande vragen had ik de meest prangende willen stellen:

Meneer Rutte, zou het misschien nut hebben het Afghaanse volk te vragen wat het zelf precies wenst?