Al Ram Revisited

achterflap vijgenboomDagboek – Maandag

Een laagje lichtbruin stof bedekt de bomen, wegen, huizen van de West Bank en vervaagt alle kleuren tot een grauw geheel. Vanaf april is er geen druppel regen gevallen, wat normaal is. Maar het stadje al Ram (tussen Jeruzalem en Ramallah) waar ik zeven jaar heb gewoond, waar ik een paar jaar geleden voor het laatst was (in mijn nog blogloze tijdperk), ziet er nu nog stoffiger uit dan ik me herinner. Open plekken tussen huizen, vaak gebouwd zonder Israëlische vergunning, zijn opgevuld met wrakken van auto’s en vrachtwagens. Er ligt nog veel meer vuilnis dan vroeger. En dan de muur. Alle inwoners kunnen nog maar op twee plekken het stadje uit, het is voor de rest hermetisch afgesloten.

Na vier uur door de Israëli’s te zijn vastgehouden op de grensovergang tussen Jordanië en Israël bij Jericho, en zes keer te zijn ondervraagd, begon de reis goed. Ik had me misschien beter niet kunnen bemoeien met de Israëlische veiligheidsfunctionaris die een oude gehandicapte Palestijnse beval uit haar rolstoel op te staan om door het detectiepoortje te strompelen.

Mijn zwager Hani heeft ons opgepikt in Jeruzalem en geeft mijn zoon en mij een stevige omhelzing. In ons oude huis wacht ons een hartelijke ontvangst van Hani’s vrouw, drie zoons en mijn schoonouders: veel traditionele dubbele zoenen op beide wangen, stevige omhelzingen, ook van de mannen, en natuurlijk is er heel veel rijst en kip, gevolgd door mierzoete limonade, fruit, nootjes, koffie, thee, koekjes en dan het verlossende laatste kopje koffie, waarna je pas mag gaan zonder de gastvrijheid van de gastheer te hebben beledigd.

De missie van het bezoek: de identiteitspapieren van mijn zoon verlengen. Palestijnen die langer dan drie jaar in het buitenland verblijven (dat betekent ook buiten de grenzen van door Israël bepaald Groter Jeruzalem) verliezen volgens de Israëlische regels rechten om in het land te verblijven. Tenzij ze voor studie in een ander land zijn, maar dan moeten ze wel elke drie jaar de papieren vernieuwen.

wordt vervolgd