Besmet

VVD en CDA kunnen hun populistische jasjes nu wel uittrekken. De nieuwe kleren van Keizer Geert bleken wat ze waren. Wat mij betreft komt vooral het CDA als grote verliezer uit deze crisis: de partij verkocht haar ziel aan de duivel. Geheel in lijn met de geest van Maxime overigens. Immigratiepolitiek, Europa, ontwikkelingshulp, kunst & cultuur, onderwijs, het werd allemaal aan de dijk gezet om een partij zonder moraal te verleiden. Verhagen kan nog zo verontwaardigd doen over het verraad van Wilders, maar hijzelf heeft de weg voor hem geeffend. Het gedachtegoed salonfahig gemaakt. Ons land heeft enorme averij opgelopen, juist mede door deze gevestigde partijen.

Ter illustratie wil ik even herinneren aan uitspraken van Verhagen, die, als het toen nog niet het geval was, hem nu het schaamrood op de kaken zouden moeten bezorgen.

‘We moeten die zorgen (over buitenlanders, moskeeen en banen -TB) niet afdoen als onfatsoenlijk of stellen dat je dat niet mag vinden. Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA’ . Let op het woord volkspartij. Het bewijs dat hij zichzelf besmet weet, leverde hij zaterdag door zijn felle uithalen naar Wilders. Ik neem aan dat niemand, inclusief het CDA daar nog in trapt. En gaat die partij snel een leider met visie zoeken, een die niet flirt met het populisme.

De enige winnaar die ik zie na dit jammerlijk mislukte PVV meeregeer- experiment, is oud CDA-minister Ernst Hirsch Ballin, die anderhalf jaar geleden toen zijn partij er aan begon sprak: Doe dit mensen in ons land niet aan, doe dit de partij niet aan, doe dit ons land niet aan. Do not do it. Nee, het is nu klip en klaar, dit zullen we nooit meer doen. Daar ben ik zo blij om dat ik zaterdag een vreugdedansje heb gedaan.

Want wat we allemaal uit dit debacle kunnen leren, en dat is al veel, is wat het ons gekost heeft: grote reputatieschade in het buitenland, polarisatie in het binnenland, het traineren van economische hervormingen waardoor de staatsschuld nog meer is opgelopen en we onnodig renteverlies lijden plus een Europese boete, het missen van handelsverdragen, en verdwenen solidariteit met de zwaksten in de samenleving. Wie was het ook al weer die vroeg om uit te rekenen wat bepaalde medeburgers ons land hebben gekost?