Chapeau!

Petje af voor de Majesteit! Ze wist toch maar mooi ingewikkelde Europese-Arabische tradities samen te smelten. Geen faux pas gemaakt. Had de PVV liever gehad dat ze al onze handelsbelangen in de steenrijke oliestaat Abu Dhabi in de palmen had gehangen? Ze hadden Beatrix juist de hoogste prijs voor integratie moeten uitreiken vind ik.

Maar zelfs voordat Wilders ook maar iets over haar koninklijke hoed/hoofddoek combi had kunnen twitteren, stond het al op teletekst. Blijkbaar is niet alleen de PVV-voorman hoofddeksel geobsedeerd, maar ook Neerlandse journalisten, van wie toch een iets bredere blik mag worden verwacht. Maar nee, ook in het buitenland zijn ze gevangen in Geerts frame.

De Britse media pakten het toch heel anders aan toen Queen Elisabeth anderhalf jaar geleden hetzelfde land, dezelfde heerser en dezelfde moskee bezocht. Ze wisten te vertellen dat het tapijt waarop de koninklijke ongeschoeide voeten liepen handgeknoopt was en tien ton woog. Ze meldden dat het land van strategisch belang is voor Engeland, niet alleen qua handel, maar ook vanwege de militaire machtsverhoudingen (moeizame relatie Iran, vriendschappelijke, maar onder druk staande verhouding met Israel).
Kortom, ze staarden zich niet blind op een paar lappen stof en reageerden niet alsof hun queen de eerste Europese hoogheid is die het wiel gaat uitvinden in de woestijn.

Echt jammer trouwens dat onze aanwezige media/fotografen gespitst waren op de hoofdbedekking van het koninklijke brein. Is er niemand van PVV gestruikeld over de blote voeten der majesteit? De Britse fotografen toonden close-ups van koninklijke tenen in pantykousjes gehuld. Voor de PVV waarschijnlijk reden om meteen om aftreden van de majesteit te roepen.