De macht van het gelijk

Zijn gitaar heeft het koud in het Nederlandse zaaltje, verzet zich, is ontstemd. De Palestijns-Qatarees-Nederlandse eigenaar, de zingende chirurg geboren te Leiden, Tareq Shadid, verklaart zijn ontstemming liefkozend uit het warmteverschil met Dubai. De snaren weer in balans zingt Shadid met zijn diepe stem: Sail on. Het gaat over de Gaza flotilla die eind juni onder anderen Europarlementariers naar de Gazastrook zal brengen om de Israelische blokkade aan de orde stellen. De belegering die 1,6 Gazanen al bijna twintig jaar gevangen houdt. Shadid maakt een tour langs Belgische grote en kleine podia om geld op te halen voor de vloot. En hij krijgt overal meer bijval dan hij ooit had durven hopen. Het lijkt wel of de Palestijnen weer sexy nieuws zijn.

En terwijl ik hem interview, herdenken de Palestijnen de Naqba (catastrofe), de verdrijving en vlucht van 750.000 Palestijnen uit Palestina in 1948 en de vernietiging van meer dan 400 van hun dorpen. We weten dan nog niet dat er zware gevechten hebben plaatsgevonden tussen het Israelische leger en demonstranten aan de Syrische, Libanese en Gazaanse grenzen, waarbij 15 Palestijnen zijn gedood. Het Israelische leger loopt daarmee geheel in de pas met de Arabische dictators, die gebruik van grof geweld jegens vreedzame demonstranten niet schuwen. En ook de Palestijnse demonstranten volgen de Arabische lente, hun zelfvertrouwen is enorm toegenomen mede door het Hamas-Fatah akkoord.

Shadid constateert ook een verandering van het westerse publiek ten opzichte van de Palestijnen, al blijft de politiek achter. ‘Maar als je de Palestijnen een beetje kent, dan weet je dat we enorm koppig zijn. We geven nooit op en we weten zeker dat ooit rechtvaardigheid zal zegevieren. Israel heeft nu misschien het gelijk van de macht, maar wij hebben de macht van het gelijk.’