Some religions more equal than others

Waar wind ik me over op. Het is maar een piepkleine orthodoxe partij, die ChristenUnie en ze hebben met de PVV gemeen dat ze niet regeren maar disproportioneel veel aandacht krijgen. De NRC deed gister verslag van de weekendbijeenkomst van dit partijtje en tekende onder meer dit op, rollend van de vele tongen die spraken: ‘Je kunt je afvragen of D66 niet erger is dan de PVV. De PVV discrimineert moslims, D66 discrimineert christenen.’

Tuurlijk. Ik begrijp het volkomen. Je hebt discriminatie en discriminatie. Met stip gestegen naar 1 in de discriminatietop van de ChristenUnie is die tegen christenen. Ik gok een tweede plaats die tegen joden, hun geloof heeft een streepje voor bij de christelijke medemens. Nu vraag ik me af waar discriminatie a la de CU tegen homo’s, vrouwen en zwarten hoort. Goed voor een derde plaats? Of gaan de moslims toch voor, ok, het is maar een B-geloof in hun ogen, maar ongelovigheid is nog net iets erger, toch?

De NRC meent dat de CU onder Slob afstand neemt van de linkse Rouvoet. Afstand van links in het algemeen en voortaan zal het ook anti-islam zijn. Niemand kijkt er blijkbaar van op dat anti-islam drie keer in het stuk staat. Vanzelfsprekend. Jij bent toch ook tegen de islam? Some religions are more equal than others. Levert toch ook stemmen op?

En wat als er de krant had geschreven: deze partij is voortaan anti-boeddhisme, anti-judaisme, anti-hindoeisme, zouden we er dan ook overheen lezen? Nee, dan worden ze bij de CU denk ik ineens als intolerant gezien. Toch maar om lachen?