De tijd is om

(Gepubliceerd in NRC 6 augustus 2022)

In zijn opiniestuk (2/8) creëert René Cuperus schijntegenstellingen – tussen stedelingen, ‘groene millennials’ en boeren die hun werk, al dan niet vervuilend doen. De auteur wil dat bestuurders en boeren teruggaan naar de tekentafel: neem ‘vooral meer tijd’. Alsof we die luxe nog hebben.

Als inwoonster van Noord-Brabant – waar we volgens cijfers van de GGD gemiddeld een jaar korter leven door de slechtste luchtkwaliteit van Nederland, waar 1 op de 7 gevallen van longkanker is veroorzaakt door die slechte lucht en waar 1 op de 5 kinderen een puffertje heeft vanwege astma – maak ik mij niet alleen zorgen over de natuur, maar ook om de gezondheid van mijn dierbaren. De mens wordt in de stikstofdiscussie steeds over het hoofd gezien.

Als Brabantse kan ik niet nog langer wachten. Als stedeling maak ik me niet alleen druk over de natuur, het klimaat en de aarde, maar ook over die mens. Volgens mij horen ze bij elkaar. Aan de tekentafel is al sinds minister Henk Bleker alleen maar gedoedeld. Gelukkig dat de EU met haar scherpe regels bestuurders uit de droom heeft geholpen. De tijd is om.