Demonstreren en de schoen

Voordat er stenen, kamelen, molotovcocktails en geweren in de strijd werden geworpen, hebben we even de schoen gezien als vreedzaam middel in de strijd tegen Mubarak. Te kort, helaas, maar daar kunnen we misschien verandering in brengen.

Nederlandse vrienden doen er soms wat lacherig over, dit prachtige, oud Arabische gebruik van de schoen. Daarom hier de facts.
En ze zijn zo simpel.

Mind you, het gaat vooral om de zool. Schoenen zijn vies, het laagste bij de
grond. Geen wonder dat het al eeuwen in de moskee voorschrift is om je schoenen uit te trekken.

En, wat je met je schoen vertrapt, is niet sterk.

Not done is het daarom als je je ene been over je andere hebt gelegd, je voet
optilt en je zool toont. Je gesprekspartner die tegenover je zit, kijkt tegen vuiligheid aan. Dat is geen prettig gezicht, je bent blijkbaar niet van plan hem te plezieren en je maakt de ander duidelijk dat je hem dus niet de moeite waard vindt, maar vooral klein. With all due respect, Arabieren zijn gewoon veel beleefder dan wij. En met je zolen toon je dus geen respect.

Geen wonder dat de mozaïekvloer van het al Rashid Hotel in Baghdad versierd was met het gezicht van George Bush I. Kon iedereen er met zijn vieze voeten over lopen. Dat zo’n belediging ook in het westen wordt gevoeld en begrepen, bleek toen het Amerikaanse leger het later vernietigde.
Arabieren zijn dus minder vreemd dan we denken. Verplaats je in hun schoenen. Je bent boos. Je zoekt spontaan een uitlaatklep. In een demonstratie pakt de een een steen. En wie niets bij de hand heeft, heeft tenminste zijn schoenen. George Bush II kreeg ze naar zijn hoofd geslingerd van een woedende Irakese journalist. Hij werd een patriot en maandenlang kon de Arabische jeugd zich op het internet bekwamen in games wie het beste en hardste schoenen kon gooien naar de yank met de slappe knieen en de Texaanse cowboylaarzen.

Ik had gehoopt dat die vieze omhooggehouden schoen het symbool van de Egyptische revolutie zou worden. Aanstaande zaterdag is er een demonstratie in Amsterdam op het omgedoopte Tahrirplein. Heb je nog een oude vieze schoen in de kast liggen? Neem mee!