Erkels perceptie: moslims al veroordeeld voordat ze schuldig zijn

zwart schaapVolgens het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens is iedereen onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Praesumptio innocentiae heet dat. Arjan Erkel in de NRC van 26 september daarentegen draait het om: alle moslims zijn verdacht van steun aan IS, totdat zij zich ervan distantieren. Ook al hebben moslims in allerlei toonaarden, in Nederland en wereldwijd, jong en oud, orthodox en gematigd zich al omstandig uitgesproken tegen de onmenselijke praktijken van IS. Bij ons was dat oa het landelijk Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), goed voor zo’n slordige 400 Nederlandse moskeeen. Maar blijkbaar is dit alles niet genoeg.

Hoe komt dat? Arjan Erkel antwoordt in een tweet aan mij: dat is nu eenmaal de perceptie in Nederland en die staat nog overeind. Als ik hem opmerkzaam maak op de internationale verklaring van meer dan 100 islamitische geleerden, waarin zij stellen dat geweld, martelen, verminken etc allemaal verboden is in de Koran en dat een Kalifaat alleen kan worden uitgeroepen door de meerderheid van moslims. reageert hij: het is niet voldoende: er moet in NL ook nog gedemonstreerd worden. Ik vraag me af, als dat zou gebeuren, zou hij dan tevreden zijn? En wat betekent dat dan ook dat hij moslims ineens allemaal vertrouwt?

Ik denk het niet. Beauty is in the eye of the beholder. Erkels moslims zijn een amorfe groep potentiele slechteriken. Dat noemt hij perceptie, ik vind het niet meer dan een vooroordeel. Daarom kunnen zij hoog en laag springen, elke dag massaal gaan demonstreren tegen IS, dagelijks verklaringen twitteren en facebooken, interviews geven, hoofddoeken afslingeren en wat al niet, het zal allemaal niet baten. Want het wantrouwen zit aan zijn kant en sommige anderen die blijven roepen om roepende moslims.

Kijk maar. Als je elke Nederlandse moslim beschouwt als one of us, in plaats van one of them, dan zie je het verschil. Als je Nederlandse moslims positief benadert en ervan uitgaat dat de grote meerderheid weldenkend is in plaats van potentieel barbaars, dan zie je het verschil. Als je een Nederlandse moslim niet meer in eerste plaats definieert vanuit een andere cultuur of religie, maar als mens, zoals jij en ik, met goede en slechte eigenschappen, dan maakt dat het verschil.

Dus, die perceptie hangt niet af het gedrag van de meerderheid der moslims, maar van de bekrompen visie van veel Nederlanders op een andere religie. Juist het zwart maken, het uitsluiten, het isoleren van een groep en hen definieren als in potentie rot, zorgt er voor dat moslims radicaliseren.

Stap af van je eigen voordelen, zie in elke moslim een individu.
Wat ook zou helpen is als witte mensen met blauwe ogen, zoals Rutte bij de begrotingsdebatten voor het eerst zo goed deed, uitspreken dat zij blij zijn met moslims, dat zij willen wonen in een land waar voor iedereen plaats is. En dat we samen barbarisme en radicalisme te lijf zullen gaan, omdat wij allen, wit of zwart, weldenkende moslim, christen, of jood, mensen met wat voor paspoort dan ook, die IS gasten onmenselijk achten.

In Zuid-Afrika werd apartheid gerechtvaardigd met de hand op de Bijbel, door een minderheid. Waren alle christenen op deze aardkloot toen verantwoordelijk? Kom uit je frame Arjan, kom uit die verkokerde visie. Want daar ligt het probleem.