Een Picasso in Palestina


Als de berg niet naar Mohammed komt, dan gaat Picasso maar naar Ramallah, moeten ze bij het Van Abbemuseum hebben gedacht. In navolging van de Argentijns-Israelische dirigent Daniel Barenboim die met enige regelmaat in Gaza en Ramallah optreedt met orkest, besloot het museum uit Eindhoven kunst aan de Palestijnse man/vrouw te brengen.

Ze wilden wel een heuse Picasso uitlenen voor een maand aan een Palestijnse Kunstacademie op de bezette West Bank. Palestijnen moeten uit hun isolement komen, kunst is een middel tot verheffing, van verbinding, van beschaving, meenden ze. Wie van kunst houdt, telt mee. Nee, geen Guernica, geen onkuise desmoiselles d’Avignon, werd de Palestijnen aangeboden, dat dan net nog niet, maar een onbekend grijs werkje Buste de Femme waarvoor de verzekering 5 miljoen kan neerleggen, maar toch. Het gaat om het gebaar.

En dat wordt zeer op prijs gesteld. Onder zwaar bewapende Palestijnse begeleiding is het werk in het Arts Centrum in Ramallah aangekomen. Alleen eerwaarde staatslieden kunnen op een dergelijke ontvangst rekenen. Het Van Abbe heeft er een aardige show van gemaakt op facebook.

Misschien dat die beelden PVV denktank Martin Bosma op het verkeerde been hebben gezet. Hij ziet een ‘extremistische agenda’ in het tripje van doek naar bezet gebied. Hij verklaarde het ‘raar’ te vinden dat ‘Nederlands belastinggeld’ hiervoor wordt gebruikt. O, denk ik dan, gaat deze eigentijdse denker die zich niet vertoonde bij Kamerdebatten over cultuur, zich toch ineens zorgen maken over geld voor kunst? Waar de dreiging en het extremisme ‘m precies in zitten, snap ik – eerlijk waar – niet helemaal. We hebben het hier niet over burqa’a’s, of wapens; er werden in het geheel geen opruiende of bewust denigrerende en onbetamelijke uitlatingen gedaan, maar we hebben het over een buste, en niet een van Picasso’s best als ik als amateur zo vrij mag zijn om te oordelen.

Misschien zit t gevaar ‘m er dan in dat kunst verbroedert?

Of anders: in de verpakking van de kist? Eindbestemming Palestina. (ik zie hier weer een rel opduiken: ”De PVV beschuldigt het Van Abbe van ontkenning van het bestaan van de staat Israel”)