Facts alsjeblieft

En ja hoor, de rel is al weer geboren. We hebben ten slotte al zo lang niets meer over jihadisten gehoord. Gelukkig nu weer eens wat nieuws, wat anders waar deze xenofobe samenleving zich over kan druk maken. De Kamervragen zijn al weer gesteld. Mijn favoriete ochtendkrant Trouw komt vandaag met een interessante scoop dat de Schilderswijk in Den Haag veranderd is in een ‘klein kalifaat’. Dat orthodoxe moslims daar de straat hebben veroverd en dat de sharia de geldende Nederlandse rechtsregels heeft verdrongen.

Met interesse las ik het verhaal, ik zie het helemaal voor me. Vrouwen worden aangesproken op hun korte rokken, jongens op rook- en alcohol gebruik, argeloze hondenuitlaters op de onreine kwaliteiten van hun dier.
Erg? Mijn allereerste vraag is deze: om hoeveel mensen gaat het hier, is dit een klein clubje doorgedraaide moslims? En wat is de frequentie van botsingen van moslims en niet moslims? Hoe groot is het deel van de moslims dat hier achter staat? En dat, dames en heren van de jury, is volstrekt onduidelijk in het verhaal.

Zucht.
Ik weet dat ik me niet populair maak met uit de mode zijnde begrippen van checks en balances, check en double check. Trouw stelt in een kadertje bij het verhaal de afgelopen twee maanden minstens twee dagen in de week in de buurt te hebben gesproken met tientallen bewoners, oud-bewoners, vrijwilligers. Er zou sprake zijn van represailles als de volledige waarheid zou worden gesproken. Natuurlijk.

Maar nu. Waar blijft in dit verhaal de reactie van de autoriteiten? Gemeente? Die wil alleen reageren met dat ze niet willen regeren. Geen erkenning van het probleem dus. Wijkinstanties, dan? Zorginstellingen? Politie? Ja, schrijft verslaggever Perdiep Ramesar, er zijn wel ‘voorbeelden’ te noemen na meldingen uit de buurt, dat agenten gemaand werden weg te blijven, maar daar trok Neerlands moedige corps zich gelukkig niets van aan. Maar ja, de angstige buurtbewoners ‘vrezen’ dat er in de toekomst wel een moment zal komen dat de politie niet meer durft te komen. Ja, zo lust ik er nog wel een.

De informatie op de voorpagina en verder is simpelweg te oppervlakkig om er conclusies aan te verbinden. Gaat het hier om bewoners die met recht bang zijn of samen een verhaal aandikken? Is er inderdaad sprake van het ontstaan van Little Mekka? Zitten hier hard core PVV-aanhangers? Hoe eng zijn die orthodoxe moslims die er ook voor zorgen dat de buurt veiliger wordt? Na twee keer lezen kom ik er niet achter. Dit artikel roept vragen op. Maar dat kunnen geen Kamervragen zijn zonder grondig onderzoek.

Facts. Get your facts.