Hackers aller landen! … verenigen zich tegen Khadaffi

Tunesiers helpen vluchtelingen uit Libie met opladen telefoons

Terwijl westerse regeringen aarzelen om in actie te komen in het Middellandse Zeegebied, doen hackers uit de hele wereld al een tijd hun best de sites van Khadaffi plat te leggen. Verder wordt er alles aan gedaan om de communicatiemiddelen van de Libiers die tegen Khadaffi vechten draaiende te houden.

Van een ICT specialist leer ik snel de ins en outs van cyberwar. Hij vertelt dat hij af en toe kippenvel krijgt ”van de eensgezindheid en solidariteit van sommige hacktivisten. Mooi om te zien vond ik een poging tot samenwerken van de verschillende mensen die normaal gesproken ideologisch mijlenver uit elkaar staan en elkaar nu (tijdelijk) gevonden lijken hebben.”

‘’Zo zijn Anonymous en th3j35t3r zoiets als de maan en de zon. De persoon onder de naam th3j35t3r is verantwoordelijk voor het platleggen van Wikileaks in de eerste dagen, daar waar Anonymous het ervoor opnam. Maar nu proberen ze toch samen de heer Khadaffi dwars te zitten. En omdat Khadaffi ook de baas is van zijn Centrale Bank lijkt dat nu ook een doel te zijn.”

“Anonymous werpt zich steeds meer op als verdedigers van het vrije woord.  Deze groep liet al van zich horen door het op te nemen voor Wikileaks op het moment dat het deze, zonder juridische grond, onmogelijk werd gemaakt op financiële transacties uit te voeren. Zo kon Wikileaks geen donaties meer ontvangen. Visa, Mastercard en anderen hebben dat gemerkt.

In de chatruimtes #Opegypt, #opAlgeria, #optunisia en nu #opLibya natuurlijk worden veel discussies gevoerd, strategieën en doelen besproken die Anonymous volgt. Dit is geen protestgroep zoals we die in real life kennen. Vermoedelijk zelfs bevolkt door vele personen die normaal gesproken weinig feeling hebben met gangbare protestgroepen. Anonymous is op internet ontstaan en vermoedelijk door de gebeurtenissen in het Midden-Oosten snel aan het groeien.”

Op hun beurt doen providers hun best om de rebellen te helpen. Het Nederlandse XS4all, een van de duurdere providers, biedt Libiers die geen verbinding kunnen maken, gratis inbelmogelijkheden. Want het Libische leger probeert de rebellen te dwarsbomen via internet. En als twitter niet bereikbaar is dan heeft google telefoonnummers opengezet zodat mensen tweets kunnen inspreken. Google zorgt dan dat ze online komen te staan.

Khadaffi heeft het te stellen met zijn eigen rebellerende bevolking en actieve hackers vanuit de hele wereld die de gevechten van minuut tot minuut volgen via twitter om in te grijpen via internet waar nodig om de Libiers te helpen.  En wat doet het westen? In Nederland houdt onze regering als het om het Midden-Oosten gaat zich vooral bezig met het bezoek van de koningin aan Oman en de drie gevangen militairen die zij met een Lynx de woestijn in stuurde.