Het al Qaida excuus

Israel bombardeert Gaza 6 maart

En terwijl de hele wereld de opstand in Noord-Afrika en het Midden-Oosten nauwgezet volgt, vinden ergens anders ook bombardementen plaats op burgers met oorlogsvlieguigen, waar niemand een zaak van maakt. De afgelopen dagen heeft de Israelische luchtmacht zware bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook. Doel zou zijn de ‘terreurtunnels’ van smokkelaars onschadelijk te maken.

Dat gebeurt dan wel met F16 bommenwerpers in een gebied met een bevolkingsdichtheid die behoort tot de hoogste ter wereld. En er zijn geen militaire doelen. De bommen raakten al Zaitun in Gaza-stad nabij een moskee, maar er vielen geen doden.

Ik moest onmiddellijk terugdenken aan 11 september toen ik nog op de Westelijke Jordaanoever woonde. De Israelische premier Sharon had van de gelegenheid gebruik gemaakt om Yasser Arafat uit te maken voor ‘onze eigen Bin Laden’. En omdat de hele wereld zich concentreerde op the war on terrorism, introduceerde Sharon zijn eigen oorlogje thuis. Het mondde uit in een grootscheepse aanval op alles was met de Palestijnse Autoriteit te maken had. Israelische vliegtuigen lieten zware bommen vallen op diens kantoren en infrastructuur. Overigens allemaal aangelegd met westers geld. De Palestijnen werden collectief gestraft voor hun fictieve banden met Al Qaida. Bij ons waren de bombardementen te horen. En we kregen een tank in de buurt.

Het is niet wonderlijk te zien dat Khadaffi die handige verdachtmaking nu ook van stal haalt als hij de opstandelingen typeert als aanhangers van Al Qaida. Ook het westen overtrad allerlei internationale, juridische en privacy wetten om de oorlog tegen terrorisme te rechtvaardigen. Toch zal Khadaffi er niet meer mee weg komen. Maar Israel voorlopig met haar aantijgingen over tunnelterrorisme nog wel.