Nederland versus niet-Nederlanders

Multiculti New York 1900

Een van mijn vrienden, Amerikaanse, heet Johansson met haar achternaam. Toen ze zich voorstelde, was zo ongeveer het eerste dat ze zei, dat ze net als ik ook uit Europa, maar dan Zweden kwam. Ik probeerde nog een Zweeds accent te ontdekken, maar kreeg toen pas door dat ze bedoelde dat haar voorvaderen uit Zweden naar de VS waren geemigreerd. Ze was beretrots op haar Zweedse roots. Het overkwam me later vaker als ik Amerikanen ontmoette.

Verhagen stelt dat de Nederlandse mulitculturele samenleving morsdood is, maar in de VS daarentegen, is iedereen Amerikaan geworden, en gelukkig geassimileerd. Ze voelen zich daar allereerst Amerikaan. Ik weet niet precies waar hij zijn info vandaan haalt, maar ik denk uit de CDA-campagne speerpunten, die nu naar nog rechtser wijzen. Na lang beraad heeft het team besloten om stemmers bij de PVV weg te halen.

Volgens mij loopt er in de VS nog steeds een rode lijn tussen het noorden en het zuiden, hebben ze behoorlijk gesegregeerde binnensteden, zijn er racistische moorden en hebben de zwarten, Mexino’s en Indianen, om maar wat te noemen, het net iets moeilijker dan de doorsnee Yank. Dagelijks worden velen eraan herinnerd dat ze uit een andere cultuur stammen.

‘Nederlanders en niet-Nederlanders voelen zich niet thuis in Nederland’ , zei Verhagen. Wat is een niet-Nederlander eigenlijk? (als jij het ook niet weet, kun je hier onderaan een testje doen) Nu heb ik veel ‘allochtone’ vrienden die net zo’n accent hebben als Maxime, hier net zolang wonen en zich net zo Nederlands voelen als hij. Gelukkig zijn ze daarnaast ook nog Turks, Koerdisch, Arabisch, zijn ze ook werkzaam op het postkantoor of in de gemeenteraad, zijn ze ook student en vader, moeder en nog veel meer.

Tis al zo vaak gezegd in sociologisch onderzoek, houd op met kijken naar afkomst en cultuur, een persoon heeft wel tien identiteiten. Neem een voorbeeld aan Maxime: hij is niet alleen Nederlander en Limburger, maar ook amerikanofiel, minister, CDA-politicus, en opportunist.

****************************

Testje doen:

Weet jij wat een niet-Nederlander is? Is dat een

a) illegaal

b) iemand met twee paspoorten

c)  iemand wiens ouders in een ander land zijn geboren

d) iemand met bruine ogen, een accent en toch een NLs paspoort

e) iemand die wij geen Nederlander vinden

f)  anders: