Wilders’ woestenij: waar de journalistiek verdwaalt

Voor Diahann

Een weekje Wilders en reacties. Arabische en andere woestijngebieden hadden deze week bij mij voorrang boven een stukje over Geert Wilders. Wat daar gebeurt is wereldgeschiedenis, wat in de polder plaatsvindt kleingeestig gekrakeel dat nog niet eens een alinea in de geschiedenisboekjes waard is.

Volgens de Tilburgse econoom Ruud Lubbers kost Geert Wilders ons per jaar 1 procent van het bruto nationaal product, omdat we investeringen uit het buitenland mislopen van bedrijven die NLse intolerantie niet meer begrijpen. Bovendien gooien we een heleboel talenten weg omdat we immigranten en hun kinderen geen plek in onze samenleving gunnen. En Minister Opstelten vond het te belachelijk voor woorden dat Wilders pleit voor slechts tijdelijke benoemingen van rechters: had hij nooit van de trias politica gehoord?

Advocaat Gerard Spong stelt dat Geert Wilders zijn eigen graf heeft gegraven door tijdens zijn proces in de rechtszaal haat te zaaien over ‘woestijnideologieën’. Als manna stortte hij tijdens zijn hervatte proces over onze onschuldige hoofden een hoop dommigheid uit (dit stukje gaat over heilige boeken). ‘Overal in Europa fungeren de elites als beschermers van een ideologie die al veertien eeuwen uit is op onze vernietiging. Een ideologie die voortkomt uit de woestijn en alleen maar woestijnen kan voortbrengen omdat ze de mens geen vrijheid gunt.’

Ik gun hem even zijn pseudo poëtische grammaticale onhandigheden
(ideologieën die woestijnen kunnen voortbrengen? Woestijnen die de mens geen
vrijheid gunnen? Volgens mij kan je errug vrij zijn in de woestijn). Wel vraag ik me nog even af: de poldermoskee in Amsterdam deugt ook niet, ideologie op gras zal ik maar zeggen, wat dan wel? Maar goed, de islam komt blijkbaar uit een zandbak en creëert ook alleen maar zand is het idee als ik het goed volg.

Toch weet een ieder, met uitzondering van Wilders lijkt het wel, dat de Koran is voortgekomen uit de joodse Torah (ons oude testament) en dit boek dus de basis is van de drie boekgodsdiensten? Wil de echte woestijnideologie dan nu opstaan? In Trouw bevestigt een kritische rabbijn Raphael Evers ons bange vermoeden: het jodendom is de woestijngodsdienst bij uitstek. Het is ontstaan in de Sinaiwoestijn. En hij is er trots op.

Behalve een gevaar voor onze economie, rechtspraak en tolerantie is Wilders er ook een joden en christenen. Nogmaals, mensen die menen dat hij behalve een man met groot retorisch talent ook hoogbegaafd is, zouden toch beter moeten weten. En wie denkt dat het proces tegen Wilders het proces van de eeuw is, die wil ik hartelijk toelachen. Welke journalist heeft toch verzonnen daar complete live uitzendingen van te maken? Haal ze van de buis. Het sop is de kool niet waard. Laat de journalistiek weer een oude functie in ere herstellen: de educatieve. Een die is platgewalst door de amusements en commerciële belangen. En laat de journalistiek zich vooral richten op de woestijnvolkeren: die schrijven echt geschiedenis.