Waarom Ephimenco nooit van moslims zal houden

Ze kunnen het toch ook nooit goed doen, die moslims, althans in de ogen van Trouw columnist Sylvain Ephimenco. In september 2009 schreef hij een open brief aan alle moslims in Nederland waarin hij hen oproept om zich te distantiëren van de aanslagen van 11 september. Wie zweeg, stemde toe.

Nu, bijna een decennium en heleboel vreedzame demonstraties in moslimlanden tegen eigen leiders later, is Sylvain blijkens zijn jongste column in Trouw nog niet tevreden. Er zijn nare elementen gesignaleerd tijdens de revolutie in Egypte. Een journaliste werd afgetuigd en aangerand. Bovendien was er onder een van de sprekers op het Bevrijdingsplein een antisemitische fundamentalist. Dus blijkt toch maar weer: moslims niet zijn te vertrouwen.

In 2009 schreef hij aan de Nederlandse moslims: ‘Nee, niemand ontkent dat jullie vooral vreedzaam willen leven. Maar het wordt ook tijd van jullie kant te beseffen en te erkennen dat binnen jullie geloof een nieuwe generatie krijgers is opgestaan, fanatieke dissidenten die door hun wreedheid en vastberadenheid de wereld doen sidderen.’

Mind you, toen hadden we het over een club vliegtuigkapers voornamelijk afkomstig uit Saoedie-Arabie. Toen wilde Ephimenco dat ‘onze’ moslims massaal zouden laten zien dat ze afstand namen van geweld en loyaal zouden zijn aan het westen.

Ik zou zeggen, Sylvain, dit is je ding. Miljoenen moslims lieten de afgelopen weken zien niet van geweld te houden; wat wil je nog meer. En hun protest was niet eens tegen het westen gericht, terwijl zij en wij weten dat die islamitische potentaten stuk voor stuk toch maar mooi door onze steun in het zadel werden gehouden.

Als moslim kan je het Ephimenco dus nooit naar de zin maken, niet als zwijgende meerderheid en niet als vreedzaam protesterende schreeuwende meerderheid. Dat is het probleem dus niet. Want dat ligt bij het dedain van Ephimenco. In zijn generalisaties van moslims, zijn  stigmatisering en misplaatste superioriteitsgevoelens. Een beetje bescheidenheid zou hem sieren. Dat zoveel mensen ondanks hun angst en ondanks decennia van onderdrukking zich pacifistisch opstellen, kan alleen maar respect afdwingen. Zeker waar ze het westen genoeg te verwijten hebben. Dat er tussen die miljoenen een paar uitzonderingen zijn, vind ik verwerpelijk, maar niet van doorslaggevend belang.

Daarnaast toont de Arabische intifada dat de houdbaarheidsdatum van Ephimenco’s open brief echt is verlopen. Er is geen nieuwe generatie krijgers opgestaan. Maar de vreedzame moslim facebookgeneratie is er een die Ephimenco zal overleven.