Getrouwd met Palestina

Yasser Arafat liet geen gelegenheid voorbij gaan om te verklaren dat hij getrouwd was met Palestina. Zelfs voordat hij president werd, heb ik Palestijnen altijd horen verzuchten dat Mahmoud Abbas behalve zijn moeder als het nodig was zelfs Palestina zou verkopen. Tenslotte was alles mogelijk bij de man die ze ervan verdachten cement aan de Israeli’s te hebben geleverd. Voor de bouw van de muur in bezet gebied.

Nu zijn er weinig Arabische leiders erg populair bij hun volk. Maar van zijn potientiele bruid Palestina zal nooit meer sprake zijn, nu Abbas op voorhand haar hele bruidsschat heeft weggegeven. Tien jaar handjeklap tussen Israel en de Palestijnen is openbaar dankzij de Palestine Papers van al Jazeera. ┬áDe Israelische nederzettingen rond Oost-Jeruzalem? Deal. Teveel Palestijnse vluchtelingen terug naar Israels smaak? Ok, honderdduizend is ook goed, laat de rest van die 6,9 miljoen maar zitten. De Arabische heiligdommen? Hebben we het samen nog wel over. Alles in Abbas’ kraampje stond in de uitverkoop. En nu ligt het op straat.

Nee, het komt nooit meer goed tussen bruid en bruidegom. En het westen zou er goed aan doen eindelijk de kant van de bruid en haar rechten te kiezen.