Parfumier Mohammed Semhani, de Neus van Latakia, opent zijn winkel in Den Haag

De Syrische parfumier Mohammed Semhani, de Neus van Latakia’ vertelde in een interview met ondergetekende een half jaar geleden in Den Haag hoe hij er naar verlangde weer van betekenis te kunnen zijn en zijn oude ambacht uit te mogen oefenen. Zijn businessplan dat hij indiende bij de gemeente Voorburg had het net niet gehaald en hij was somber.

Nu, januari 2020, heeft hij net zijn nieuwe zaak geopend, Royal Dutch Perfume, in hartje Den Haag, de Papestraat. Aan het interieur van het monument mocht niet al te veel worden verbouwd, maar het barokke Nederlandse houtsnijwerk gaat wonderwel samen met de weelderige oriëntaalse ambacht.

Het is hem gelukt. Dankzij zijn netwerken, die van het Grote Midden Oosten Platform, Esseline van de Sande en het artikel, raakte een Nederlandse investeerder geïnteresseerd in zijn plan en ging het plotseling allemaal razendsnel. Nu staat hij trots in zijn splinternieuwe winkel. Zijn idee kan een goudmijn worden: iedereen kan zijn eigen parfum samenstellen. Heb je iets lekkers geroken en wil je het maken? Wil je bloemig of kruidig, of houd je meer van houttinten en fruitig? Semhani mixt het voor je waar je bij staat. En je kiest je eigen flesje, fluwelen zakje en doosje.

Semhani zegt dat hij zo blij is dat zijn verhaal realiteit is geworden. ‘Ik moet nog veel stappen zetten, en veel werk verrichten. Maar ik wil het beste product maken voor dit prachtige land en de geweldige mensen.’