Politie mission impossible

Ik haal deze cartoon uit januari dit jaar weer even van stal. Need we say more? Iedereen kon het zien aankomen, de problemen met de politiemissie te Kunduz. RTL citeerde eerder deze week weer een Afghaanse politiecommandant in Kunduz die verklaarde dat alleen oefenen en niet vechten onuitvoerbaar is: “Als de vijand oprukt moet de politie het gebied verdedigen tot de antiterreureenheid gearriveerd is.” Daarnaast blijkt dat er ook speciale acties worden uitgevoerd tegen de Talibaan waaraan agenten deelnemen. Bovendien is af en toe een schot lossen onvermijdelijk om de ‘openbare orde’ te handhaven.

Ik vraag het GroenLinks nog een keer: het was toch echt jullie partij die wilde bepalen op wie de Afghaanse politie mag schieten? Eerst even het torentje aan de hofvijver laten bellen? Kom op, deze missie is van elke realiteitszin gespeend. Een land dat vecht om te overleven en in een decennialange oorlog is gewikkeld, mag niet de handen op de rug worden gebonden door hogere polderieke ideeen afkomstig van het Binnenhof. Schiet het alsnog af.

Ach ja, de partij met het opgeheven vingertje heeft recentelijk bewezen geen consequenties aan eigen falen te verbinden. Maar dit is geen persoonlijk akkefietje. Het is een nationale en internationale mission impossible. En daarom loopt GroenLinks met haar flirt met de macht vooral een blauwtje.