Van generalisatie en genitale verminking

vooroordeelEn ja hoor, daar gaan we weer. Op vijf pagina’s in Trouw op 22 februari mag oud-sharia docent Maurice Blessing, zichzelf sharia-docent noemend, weer eens roepen dat vrouwenbesnijdenis een islamitische gewoonte is. Aan het eind van het artikel concludeert hij zelf dat het een pre-islamitische oorsprong heeft, maar goed. De aanleiding? Niet duidelijk. De bronnen? Niet duidelijk. Zijn er nieuwe inzichten? Nee. Een ding: Blessing generaliseert, simplificeert en demoniseert. Jongens, meisjes ook, hier schieten we niets mee op.

Als je wilt kun je het vehikel hier lezen, maar het verhaal is bekend. Meisjesbesnijdenis is een moslim traditie. En wij snappen dat niet. Op geen enkel punt in zijn betoog (waarom vijf volle pagina’s zonder enig nieuw inzicht, behalve vooroordeel) toont Blessing zijn bronnen, hij heeft het over ‘onderzoek’, over Rudy Kousbroek die sprak met een arts, die nu onvindbaar is, en ‘op grond van fragmentarisch onderzoek mogen we aannemen dat’. Dit is toch niet serieus te nemen.

Vrouwenbesnijdenis komt voor in een deel van Afrika, zelfs van Egypte, maar in het Nabije Oosten is het een uitzondering (beperkt zich tot enkele stammen, sectes en groepen). Tijdens mijn lange verblijf in Palestina heb ik geleerd dat niet hier voorkomt. Misschien kan Blessing uitleggen waarom vrouwenbesnijdenis in streng islamitische landen als Iran en Saoedi-Arabie niet plaatsvindt (met uitzondering van Koerden). En voor wie nu nog niet overtuigd is: zoek op de Unicef en FGM (bijvoorbeeld hier). Dan zie je dat vrouwenbesnijdenis juist afneemt. Die bronnen lijken me net iets betrouwbaarder dan die ene zoekgeraakte arts die zich afvroeg:’wat er onder die kleren schuil ging.’

Tot slot nog een paar vragen: omdat ze in de Bible Belt soms zwarte kousen dragen, maakt dat dit een christelijke gewoonte is? En dat de apartheid met de hand op de Bijbel werd goedgekeurd, betekent dat dat de Bijbel goed of fout is (afhankelijk van je standpunt)? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Achter dit verhaal zit een andere: afkeer van islam. Dat kun je tegenwoordig gewoon zeggen hoor, Maurice. Hardop.