Wordt vervolgd


Volkomen terecht dat het Comité Nederlandse Ereschulden een aanklacht steunt die nabestaanden hebben ingediend tegen de nog levende militairen die de massamoord in Rawagede in 1947 aanrichtten. Oorlogsmisdaden verjaren toch niet? Een NCRV reporter bracht meer over de daders aan het licht in een documentaire en zet daarmee de zaak op scherp.

Advocaat Liesbeth Zegveld heeft namens de nabestaanden al een geweldige doorbraak geforceerd om schadevergoeding en excuses van de overheid af te dwingen. Nu in die zaak gebleken is dat van geen verjaring sprake kan zijn, zullen ook de militairen er aan moeten geloven.

Tot nu toe is de affaire en de afwikkeling een ver van mijn bed show geweest. Geen centje Nederlandse pijn (de 20.000 euro schadevergoeding voor een handjevol weduwen stelt natuurlijk niets voor). Maar mocht de aanklacht gegrond worden verklaard en de militairen zullen moeten voorkomen, dan krijgen de koloniale oorlog en wreedheden begaan door Nederland en Nederlanders ineens een gezicht. We zullen getrakteerd worden op allerlei gruwelijke details van de moord, er zullen wonden worden opengereten. De beerput geopend. Ik ben er helemaal voor.

Hard nodig, ook om bewustwording over ons koloniale verleden op gang te brengen. Maar wel 65 jaar later dan had gemoeten. De VN noemde ons optreden toen al ‘onmenselijk.’