Beschilderde blote borsten en #sextremism

Van wie zijn die Arabische borsten nu helemaal? Van de Tunesische vrouwenorganisatie Femen die het vrouwenlichaam opeist voor de vrouw, van de Tunesische Amina Tyler die haar eigen paar frontaal op fb zette waarna ze werd bedreigd of van de westerse vrouwen die meteen een islamitische vlag verbrandden in Parijs of van van al die Europese vrouwen die de kou trotseerden en hun tieten beschilderden met teksten als: fuck your religion en fuck your morals?
Voor wie het niet meer snapt: dat laatste slaat op de islam en de westerse vrouwen roepen het ook nog eens uit solidariteit met hun islamitische zusters.

Op mijn facebook pagina’s lees ik vooral westerse voorstanders van de westerse actie. Ik vraag me met recht af of ze menen dat ze met de topless actie hun Arabische, islamitische seksegenoten wel een groot plezier doen. Zelfs Amina heeft al gezegd geen sympathie op te kunnen brengen voor het vlaggenverbrandingsgebeuren.

Ik zou zeggen: voordat je met de borsten bloot gaat, lees je even in. Kijk bijvoorbeeld even hier op al Jazeera, waar zoveel moslim vrouwen (#moslimahpride) laten merken geen enkele behoefte te hebben aan de zoveelste westerse, paternatistische/matriarchale, met superioriteitswaan overgoten inmenging.

Deze van ene Momina Amjad vond ik wel pittig en says it all:

‘The thing is, many Muslim women are indeed oppressed, just like many non-muslim women around the world. Patriarchy is a global problem, and I will not deny the misogyny in my culture. However, please, do not insult me, my intelligence, my color, my heritage and my body, and please don’t do it because you think you’re ‘saving’ me. There are many Muslim feminists in all Muslim countries, a feminist’s job should be solidarity, amplifying voices of local feminists, not imagining they don’t exist. Femen is simply very euro-centric, racist and colonialist. I haven’t yet seen a black Femen protester, they are racist because they amplify European ideals of beauty; white, skinny, and young. I can’t believe this isn’t more obvious to people.’

Ja, islamitische vrouwen hebben beroerde rechten, ik heb het in Palestina mogen meemaken, op het gebied van onderwijs, in huis, seksueel, juridisch en noem maar op. En het is vreselijk en afkeurenswaardig dat Amina is bedreigd na haar actie. Maar we kunnen het niet allemaal op conto van de islam schrijven. Zoveel mannen zoveel zinnen. En met westerse oppervlakkige provocaties wint niemand iets. Wil je echt vrouwen in moslim landen steunen, verdiep je dan eerst in hun doelen en middelen voordat we onze eigen ideologie weer eens gaan opdringen. De dames zijn lang niet zo hulpeloos als wij menen en er zijn ontzettend veel goed georganiseerde vrouwenorganisaties die westerse steun kunnen gebruiken. Ik kan zo alleen al een hele serie Palestijnse organisaties aanbevelen.

En dan nog dit ter overweging, voordat de westerse feministen het weer nodig zouden vinden in hun eva’s kostuum te hijsen: is in het westen niet het gemiddelde salaris van de vrouw lager dan die van de man? Hebben wij geen winstgevende porno-industrie waarin de vrouw tot een consumptiegoed is verworden? Vinden we het niet normaal dat onze pubers naar programma’s kijken waarin meisjes stelselmatig worden afgebeeld als bitches? Ik noem maar wat. Zij die zonder zonde is werpe de eerste steen.