In Indonesie wisten ze wel raad met het beeld van Jan Pietersz Coen die de hoofdstad sierde. Met de inval van de Japanners in 1942 haalden ze het zonder pardon neer.
In ons land heeft het zeventig jaar langer geduurd voordat de discussie over het eerbetoon aan Coen in Hoorn ter discussie kwam te staan. Na alle kritiek op de glorierende tekst van het standbeeld, het per ongeluk expres ongeluk dat daarop volgde waardoor Coen letterlijk van zijn voetstuk viel, is er inmiddels een mooi polder compromis bereikt voor een andere plaquette van onze Coen.
Vermeld wordt dat het standbeeld niet onomstreden is. ‘Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon’. Op de nieuwe plaquette komt nu ook te staan: dat Coen naast een visionair ‘evenzeer wordt bekritiseerd om zijn gewelddadig optreden’.
Vooruit maar, denk ik dan. Dat ‘visionair’ zit me niet lekker, maar daar staat dan twee keer ‘gewelddadig’ tegenover. Dat beeld moet blijven als vleesgeworden herinnering aan ons koloniaal verleden en hopelijk is het nu voor de Hoornaren minder steen des aanstoots.
PS Er is een mooie tentoonstelling te zien over Coen in het Westfries Museum. Er is zelfs een glossy ‘de Coen’, ik moet hem hebben.
Lijkt me een prima compormis. De geschiedenis wis je niet uit door een standbeeld neer te halen. Op deze manier houd je de discussie levend.
Als compromis moeten we het waarderen… Al was het wat mij betreft beter geweest feiten te melden in plaats van meningen. In het radioprogramma OVT was laatst een zeer gemotiveerde conservator van het Westfries Museum. Hij vertelde dat er een heel Coen-project klomt in Hoorn.
Hee Ad,
Feiten in plaats van meningen? Wat stel je je precies daarbij voor? Het is niet zo moeilijk die op te zoeken en in een handzaam tekstje te gieten op de plaquette. Maar je kunt toch je mening hierover niet uitsluiten, ik bedoel, natuurlijk zit er een waardeoordeel aan vast als je constateert dat Coen een massamoord heeft aangericht.
Interessant dat project in Hoorn, is het een soort brede maatschappelijke discussie, op gemeente niveau?
groet
tineke