Jachtseizoen geopend

Toegegeven, ik ben ‘s ochtends niet op mijn best. Het tegelijkertijd naar binnen lepelen van het NOS-journaal met mijn bakje muesli gaat niet altijd even soepeltjes. Ik dacht dan ook vanmorgen dat ik het item niet goed verstond en ging vooral door met wakker worden, totdat ik hetzelfde onderwerp in de herhalingscarroussel hoorde. De NOS nieuwslezer sprak zonder een spier te vertrekken over ‘de jacht op illegalen’ in ons land die van start gaat. Dat kwam net voor de mededeling dat de lente was aangebroken, dus concludeerde ik wazig: het jachtseizoen geopend? Maar dat was toch in de herfst?

Nu ik wat meer info verzameld heb, ben ik nog niet bijgekomen van mijn verbazing. CDA-bewindsman Leers wil illegaliteit strafbaar stellen. Met een gevangenisstraf van maximaal 4 maanden of een geldboete van 3800 euro in het vooruitzicht. 4800 man moet minstens worden gepakt. Streefgetalletje. Maar de EU die ons toch al in de smiezen houdt, waarschuwde meteen dat lidstaten volgens de Europese regels geen wetgeving mogen invoeren waarbij illegalen worden vastgezet enkel en alleen omdat ze illegaal zijn.

Nu zegt de Minister van Integratie ondanks het quotum dat het niet gaat om een ‘jacht’: “Ik wil het niet over razzia’s hebben, dat roept andere associaties op, maar u weet wat ik bedoel”, verklaarde hij zich nader.

Als u begrijpt wat hij bedoelt.

De Tilburgse hoogleraar taalkunde Jan Renkema, die ik ooit mocht interviewen, zei me dat je altijd goed de betekenis van de woorden moet kennen die je gebruikt. Dat geldt eens te meer voor mensen die een belangrijke rol spelen in het maatschappelijk debat. Zo is de Wilders’ uitvinding ‘islamisering’ inmiddels gemeengoed geworden, ook in linkse kringen, terwijl niemand precies weet wat er bedoeld wordt. Migranten die islam willen opdringen aan het westen? Islamitische kruistocht? Wat zijn dan de bewijzen? Of is het een aanname? Onze angst?

Om terug te komen op de jacht van minister Leers: Wat bedoelt hij eigenlijk? Aan razzia’s moeten we volgens hem dus niet denken. Dat is dan fijn, want dan zien we inderdaad foute militairen met groene kleren voor ons. Maar mag jacht dan wel? Volgens de dikke van Dale is jagen: ‘het vervolgen van dieren om die te vangen en te doden, het belagen daarvan met verschillende hulpmiddelen’.
Jacht heeft dan dus ook nog eens het nadeel dat we het hebben over het vangen van dieren door mensen (vaak overigens ook in groene pakken).

Ik kan er niet bij dat in het officiele discours politici en journalisten spreken van ons land, Nederland, dat op mensen jaagt. Of komt het misschien omdat we het woord mensen hebben vervangen door een getal?