Goldstone revisited

Een paar dagen geleden kreeg ik een site op mijn blog geplempt van de Nederlandse afdeling van Likoed (de partij van de Israelische premier Netanyahu. Israel had gelijk en Hamas loog. Zo stond het er. Het ging over VN onderzoeksrechter Richard Goldstone, die in 2009 een rapport uitbracht waarin het excessieve gebruik van Israel en Hamas in de Gaza-oorlog werd veroordeeld. Aan Israelische kant vielen 13 doden door raketten van Hamas en eigen vuur. Aan Gazaanse kant het honderdvoudige (waaronder 300 kinderen). Goldstone heeft in een opiniestuk in de Washington Post zijn eerdere conclusies nu afgezwakt. Israel heeft niet ‘een bewuste strategie’ gevoerd om burgers collectief te straffen. Vandaar de triomf van bovengenoemde partij. En in Israel is Goldstone weer welkom.

Het rapport werd destijds als een overwinning voor de Palestijnen gezien omdat Israel moreel veroordeeld werd. Opvallend genoeg werd het ook door de Palestijnse president afgewezen, die onder druk van de Israeli’s en Amerikanen stond. Iets wat hem door zijn eigen volk niet meer is vergeven.

Maar het verhaal is niet af. De verwarring juist totaal. De VN laat inmiddels weten dat het achter de conclusies van het rapport blijft staan en distantieert zich van het opiniestuk. De Amerikanen zeggen dat ze die altijd al te ver vonden gaan. Frankrijk heeft zich juist weer sterk gemaakt voor het rapport. En wat doet Goldstone? Die vertelde vandaag tegen AP dat de resultaten van het onderzoek van destijds nog steeds staan als een huis (de belangrijkse hiervan zijn de vele burgerdoden, het gebruik van fosfor en het inzetten van burgers als menselijk schild).

Wat is er gebeurd met Goldstone? Dat hij als jood en verklaard zionist zwaar onder druk van Israel stond is bekend. Uiteindelijk vind ik dat er niet toe doen. Wat telt is dat hij een mening heeft gegeven over een juridisch rapport. Feiten en opinie lopen nu totaal door elkaar. De propaganda-oorlog kan daardoor nu helemaal losbarsten. Dat er geen winnaars waren in de Gaza-oorlog wisten we al. Maar deze oorlog telt ook alleen maar verliezers. Hamas is terecht veroordeeld. Maar Israel’s naam is nog verre van gezuiverd. Wat is gelijk hebben in zo’n oorlog?