In de regio

Hoogleraar taalkunde Jan Renkema zegt dat we veel zorgvuldiger met taal om moeten gaan. En dat we ons voortdurend
moeten afvragen wat er wordt gedoeld met bepaalde uitdrukkingen. Vooral in de politiek. Ik noem maar een voorbeeld: het Italiaanse eiland Lampedusa is schoongeveegd. Schoon, waarvan precies? Schoonmaken is reinigen van vuil en viezigheid. Hier bedoelen hier mensen. Van blaam zuiveren, zich eruit praten, zegt de Dikke Van Dale ook over schoonvegen.

Vluchtelingen opvangen in de regio. Zei president Sarkozy. In de regio, zei premier Camoron. In de regio, zei onze minister van integratie minister Gerd Leers. Opvang in de regio. Klinkt goed. Eh, deze regio, juist ja. Verkeerde die niet in oorlog en opschudding? Waar moeten vluchtelingen tegenwoordig heen die oorlog proberen te ontvluchten? Juist, naar huis.
Huis is in dit geval Libie, Tunesie en Egypte. Ik had minister Leers graag willen horen als hij aan een Libische vluchteling zou uitleggen dat hij thuis of bij de buren veel beter af is. Ik denk niet dat hij zo iemand recht in de ogen durft te zien. Want wat hij eigenlijk wil zeggen is dit: jullie zijn ondanks de misere daar niet welkom en wij willen onze puissante rijkdom hier niet met jullie delen.

Je hebt woorden, maar met stilte kun je nog meer zeggen. GroenLinks zegt op haar site dat de partij ‘vluchtelingen uit de regio’ wil beschermen. Beschermen. Alleen is het ‘hoe’ niet uitgewerkt. Intussen verruilt de partij menselijkheid voor procedures. Zoals met Afghanistan (de politie daar kan door alle mitsen en maren veroorzaakt door de gewetensnood van de partij geen kant op) en Libie (GroenLinks ziet niets meer in steun aan westers ingrijpen vanwege onduidelijke besluiten). Kortom, ‘beschermen’ is hier een loos werkwoord. De betekenis van het woord solidariteit kennen ze bij de PvdA ook niet meer. En als links het niet meer weet, van wie moeten we het dan nog hebben?

In Nederland sturen we 3 marechaussees per Iraaks gezin met kinderen mee terug naar ‘de regio’. (Aan ons soort mensen heeft de Nederlandse regering trouwens een negatief reisadvies gegeven voor Irak.) Gelukkig kost de begeleiding van een vrijgezel maar 1 marechaussee. In Nederland staan we raar te kijken als een asielzoeker zo wanhopig wordt dat hij zichzelf in brand steekt.

Hongarije (1956) en Joegoslavie brachten vluchtelingen voort die we hier opvingen. Opvang in de regio was toen nog geen begrip. Hulp wel.