Grimmelen en kriewelen


Waaraan denkt u als u het woord wemelen leest?
Als ik in taalboeken naar synoniemen zoek stuit ik op de volgende: grimmelen, krielen, vergeven zijn, wriemelen, zwermen, en kriewelen.
Ik constateer een hoog associatief insectgehalte van dit werkwoord. Maar het was niet het enige waardoor het begon te kriebelen bij het lezen afgelopen zaterdag van de brief om persoonlijk advies, gericht aan de plaatsvervangende Lieve Mona van de NRC, Pieter Kottman:

‘Bij de kinderopvang op de scholen in onze buurt wemelt het van de Marokkaanse en Turkse kinderen. Mijn man wil om die reden verhuizen naar een buurt met scholen met vooral blanke kinderen. Hoe breng ik hem op andere gedachten?’

Nu heeft de NRC eerder al lezersvragen gekregen over de echtheid van dergelijke brieven om persoonlijk advies die elke zaterdag worden geplaatst. Volgens de krant gaat het om werkelijke gevallen die zich voordoen in de kringen van redactie en van Kottman zelf.
Daar gaan we dan maar vanuit. In hoeverre het antwoord serieus te nemen valt is tot op heden niet duidelijk. Wat mij betreft is het antwoord niet minder verbijsterend dan de vraag, zeker in een kwaliteitskrant.

De briefschrijfster heeft het dus over ‘blank’ versus ‘Turks en Marokkaans’. In neutrale bewoordingen had die tegenstelling nog altijd wit versus zwart moeten zijn of Nederlander versus Turk/Marokkaan. Maar nu stelt Pieter – grapje? – dat de echtgenoot vast geen racist is. Als kritische noot in zijn reactie meent Kottman dat Turken en Marokkanen ook ‘blank’ zijn. Huh? Hier begrijp ik niets van. In politierapporten heet het inmiddels: getinte huidskleur.

Nee, Pieter, dat is het probleem niet. Het echte probleem is dat er iets zit tussen de oren van de ‘blanken’ in Nederland zodat we niets vreemds meer zien in een dergelijke vraag, die ik idd regelmatig hoor. Noem het het gebrek aan wil tot integratie aan de ‘blanke’ kant. Daar gaat het om, de rest, zoals de kwaliteit van de scholen, is afgeleide. Maar misschien snap ik het allemaal niet meer omdat ik te lang tussen de bruine medemensen heb gewoond.

Turken en Marokkanen hebben natuurlijk wel een kleurtje, maar dat durven sommige mensen in de polder niet te zeggen, omdat ze bang zijn voor racist te worden uitgemaakt. Daarom zeggen ze dat ze Turks en Marokkaans zijn. Maar ook dat klopt niet: ze zijn Nederlands.

Kom op NRC, kom op Pieter, deze zogenaamde brief had nooit gepubliceerd mogen worden. Bekijk dat gegoochel met woorden ff serieus, en wat de betekenis er van is, vind je je antwoord echt afdoend?

Ik zou een mailtje hebben gestuurd: ‘Beste Mevrouw met de witte kinderen, uw man houdt er verwerpelijke xenofobe ideeen op na. Als u wilt verhuizen vanwege de aanwezigheid van Nederlanders met een andere kleur, cultuur, taal, of geloof, dan adviseer ik dat idd te doen. En zelfs nog iets verder te gaan. Het buitenland is geduldig, er zijn vast nog landsdelen te vinden waar het uitsluitend krioelt van witte mensen en u doet er zowel de bruine als de witte medemens een groot plezier mee om dat daar samen te gaan doen.’