Hou op knop

In onze oud-kolonie Zuid-Afrika mag een Nederlandse ambassadeur zich van het Nederlandse oud-moederland voortaan niet meer uitlaten over de onwenselijkheid van het regeren met gedoogpartner PVV. Ook al doet hij dat prive, ook al is het door alleen maar even met thumbs up te liken op facebook.

Hij krijgt meteen minister Rosenthal op zijn dak, die Geert’s toorn over zich neder voelde dalen en die gehoorzaam concludeert dat er niets anders voor hem opzat zijn ondergeschikte te manen maar de ‘unlike’ knop te hanteren. Ach, het is maar mening van een oude heer, die het thuisland niet meer begrijpt en ‘De ambassadeur had zich moeten onthouden van het publiekelijk uitspreken van een dergelijk persoonlijk oordeel op zijn persoonlijke Facebook-pagina’, vindt de minister.

Kan iemand mij nu duidelijk maken wie die troef van de vrijheid van meningsuiting mag inzetten? Of snapt iedereen behalve de PVV-stemmers dat dat alleen voor de PVV geldt? En dat de andere gedoogpartners vooral bang voor die vrijheid zijn geworden?


Mag ik dan misschien ook vragen wat PVV-kamerlid Martin Bosma deed, in dezelfde voormalige kolonie, tijdens een prive-bezoek deze week, waarvan niet geheel duidelijk was of hij ook ging als lid van de Taalunie. Tenslotte heeft hij zich er ook laten informeren over de vermeende teloorgang van het Afrikaans, ‘waar hij zoveel van houdt’ en waarvan hij openlijk meent dat het ANC bezig is de nek om te draaien. Tezamen met links Nederland natuurlijk, die op zijn beurt het ANC in het zadel hielp.

Het doet me weer denken aan het Meldpunt Oost-Europeanen, waar Wilders zo allemachtig trots op is. Ze hebben de unlike knop nog niet uitgevonden, maar de ambassadeurs van de betreffende landen schreven een keurige brief waarin ze hun ongenoegen erover uitten. Maar ja, zelfs dat was niet goed zei Wilders, de onschuld zelve, want waar bemoeien ze zich wel helemaal mee? Dit was toch een Nederlandse prive-kwestie? Of zoiets?

Facebook moet nu echt werk maken van de ‘hou op knop’ voor bullshit, vrij vertaald naar de uitspraken van de koningin, die absoluut niet prive waren tijdens haar bezoek aan Abu Dhabi.