Hip halal en lucratief bankieren


Het is hip, helemaal ethisch verantwoord, halal en heeft de toekomst zeggen economen. Over islamitisch bankieren interviewde ik Omar Salah, promovendus van de Universiteit van Tilburg. ‘Wereldwijd rukt het snel op’ , zegt hij, ‘niet alleen in moslim landen, maar ook in Europa. Engeland neemt hierbij het voortouw.’ Veel islamitische landen willen met ons zaken doen, maar dan wel het liefst kosjer. Was in 2006 naar schatting halal bankieren goed voor 300 miljard euro, binnen vijf jaar zal dat gegroeid zijn tot 1000 miljard, heeft Goldman Sachs berekend.


Het doet misschien vreemd aan dat Europese banken ook interesse tonen, temeer daar islamitisch bankieren zich kenmerkt door geen berekening van rente, dat wordt beschouwd als profiteren van zwakkeren. Maar halal bankieren is intussen gemoderniseerd. Banken berekenen weliswaar geen rente door aan een klant die wil lenen, maar kopen het product dat de klant graag wil hebben en verkopen het dan met opslag door.

Er valt voor bankiers dus goed aan te verdienen en tegelijkertijd biedt bankieren op zijn islamitisch het voordeel dat het wars is van investeringen in industrie├źn die bijvoorbeeld wapens, alcohol, en porno voortbrengen. En speculatie is verboden. Het wordt daarom ook wel ethisch of duurzaam bankieren genoemd. En juist met het westerse grote graaien, de kredietcrisis, de bonuscultuur in gedachte, is uitkijken naar alternatieven helemaal zo gek nog niet.

De Rabobank heeft inmiddels al een proef met halalbankieren lopen. Maar oud-minister van financi├źn Wouter Bos waarschuwde al dat NL veel investeringen mist als ons land nu niet snel inspringt op deze trend. Want we lopen ver achter bij andere Europese landen op dit gebied. Ik ben nu benieuwd of de Nederlandse koopmansgeest het gaat winnen van zijn afkeer van islam.

Geen categorieCategories Tags