Mijn nieuwe boek: Een Nederlandse politie-inspecteur verindischt nooit

Mijn nieuwe boek, over mijn familie in Nederlands-Indie, verschijnt in april bij uitgeverij Aspekt. Het betreft de rol van de Nederlands-Indische politie, die ik beschrijf aan de hand van de avonturen van mijn grootvader, die ik nooit gekend heb en die in de jaren dertig en veertig inspecteur van politie was op Java en Sumatra.

Het schetst de opkomst van de Nederlandse politie tussen 1914 en de Japanse bezetting. In 1919 was het politieapparaat gereorganiseerd en ongeveer 1500 Nederlandse commandanten en inspecteurs, onder wie Cornelis Bennema, probeerden met Indonesische agenten in de gehele archipel de orde te handhaven.

Opvallend is dat de Nederlandse politie de eerste maanden na de Japanse inval nauw samenwerkte met deze bezetters in opdracht van het Nederlands-Indische bestuur. Het was de laatste fase voor de volledige implosie van het politieapparaat.

Ik heb dit verhaal willen schrijven als kleinkind van een ambtenaar in koloniale dienst, maar ook als kind van een kampkind. Met mijn vader en familie bezochten we verschillende plekken uit mijn vaders jeugd op Java. En ik vond documenten over zijn regiment in het historisch archief in Jakarta.

De hoofdstukken over mijn grootvader zijn afgewisseld met die over mijn vader, zodat het geheel ook een beeld geeft van de mentaliteit en gewoonten van de Nederlanders ten opzichte van de Indonesiërs. De Nederlanders waren – in de termen van nu – totaal niet geïntegreerd, ze wilden niet verindischen’.
Mijn boek geeft uiteindelijk de visie weer van drie generaties op Nederlands-Indië.