Het Israelische leger, IDF, heeft de aanval op de Gaza-strook met zijn inwoners vandaag gedoopt: Pillar of Defence. De acties kan je op de voet volgen vanuit de luie stoel via twitter : #PillarofDefence. Althans, als je van Israelische propaganda houdt.
Heerlijk toch weer dacht ik, die newspeak, iedereen zal het wel herkennen. Maar ik sloeg toch nog even Orwell er op na. In zijn niet te evenaren 1984, dat in het omgekeerde jaartal ’48 verscheen, kende de staat ministeries met de prachtigste namen. Die van Love bijvoorbeeld (hier werd gemarteld). Het ministerie van Plenty (schaarste en armoede). Het ministerie van Truth. En het ministerie van Defence, natuurlijk. Die van oorlog. Need we say more.
Genoeg culturele lessen.
Israel valt aan om andere zaken te maskeren:
1) Premier Netanyahu heeft vorige maand vervroegde verkiezingen uitgeroepen om te proberen genoeg stemmen te krijgen voor een door hem gewenste coalitie. Oorlog, pardon, defensie van het land, moet hem voldoende steun opleveren.
2) Obama, met wie Bibi is gebrouilleerd, is net herkozen. Met de Gaza-aanval probeert de Israelische premier de Amerikaanse publieke opinie voor zich te winnen en Obama de neutraliseren.
3) Eind deze maand wil de demissionaire Palestijnse president Abbas opnieuw proberen de status van Palestina in de VN te verhogen: tot die van waarnemer. Israel beweert dat een verhoging van die status de vastgelopen vredesbesprekingen – omdat Israel doorgaat met de bouw van nederzettingen – in gevaar brengt. En wil laten zien dat er met de Palestijnen op alle fronten niet te praten valt.
4) Israel vreest de macht van Hamas en de tanende invloed van Abbas, die door verreweg de meeste Palestijnen wordt gezien als een Israelische handlanger.
5) De Arabische lente heeft in het Midden-Oosten de macht herverdeeld. Israel kreeg te maken met een vijandige buurman Egypte (voorheen vriend), een verzwakte koning Abdallah van Jordanie (voorheen trouwe vriend) en een zeer explosief noorden met Syrie en Libanon (ook Hezbollah). Daarbij beschuldigt Israel Iran van het maken van atoomwapens. On top of it all mag het land geen oorlog beginnen van de VS. Wellicht heeft Israel de Gaza-oorlog ingezet om reacties van deze vijanden uit te lokken, waarna Israel een gelegenheid vindt om echt oorlog te starten tegen de grote jongens. De oorlog van 1967 begon ook zo.
6) Tenslotte, ja, de raketten vanuit Gaza afgeschoten zijn verderfelijk en afkeurenswaardig, maar worden door Israel aangegrepen om buitenproportioneel terug te slaan en de Palestijnse bevolking te straffen.
Gaat Israel deze oorlog winnen? Neen natuurlijk. Net zomin als ze dat in 2002 en 2008 lukte. (De oorlog in dat laatste jaar heette trouwens Gegoten Lood, het lijkt erop dat de IDF intussen een cursus social media heeft gevolgd) Een bevolking van anderhalf miljoen mensen, die tussen zee en hek gevangen zit verdwijnt niet. Zelfs niet met een uitschakeling van wat Hamasleiders (voor elke geexecuteerde staan er tien nieuwe aanhangers op), een beetje collateral damage en wat zaaien van angst. Niet met doubletalk. En ook niet op twitter. Maar dat was ook niet de bedoeling van deze offensieve propaganda actie.
En Hamas doet niets? Het vuurde 12.000 raketten af op Israelische burgers – 12.000 oorlogsmisdaden? Actie geeft reactie.
Het antwoord is trouwens: de Joden moeten uitgeroeid:
http://likud.nl/2011/06/hamas-palestijnen-komt-de-eer-toe-om-de-joden-uit-te-roeien/
Beste Likoed,
Welkom wederom. Als u mijn bericht goed heeft gelezen dan ziet u dat ik de raketaanvallen ten zeerste veroordeel.
Ik wil hier wel graag aan herinneren dat het grote aantal raketten maskeert dat ze zelden slachtoffers maken. Dit in tegenstelling tot het grote aantal doden dat Israel teweegbracht bij de oorlog van 2008-2009: 1400 Palestijnse slachtoffers tegenover 13 Israelische.
Tegenover elk hatelijk Palestijns citaat, kan ik een akelige Israelische plaatsen. Laten we ons niet verlagen tot een dergelijk niveau waarvan zowel u als ik gruwen.
Ja actie is reactie, ben ik volledig met u eens. Deze ellende begon met de bezetting van de Gaza-strook door Israel in 1967.
groet
tineke
O, dus een burgerbevolking van 1 miljoen mag in angst leven, want er vallen toch maar weinig doden? Kent u een land dat dit zou accepteren?
Waarom blijven de Palestijnen trouwens schieten als ze geen doden willen? Palestijnse actie geeft Israelische reactie? Misschien omdat volgens het Hamas handvest de Joden uitgeroeid moeten worden? Misschien dat Hamas daarom nog steeds weigert de gesloten vredesakkoorden na te komen?
Tot slot: de bezetting van Gaza is opgeheven in 2005. Voor het aantal raketten heeft het niet veel uitgemaakt.
Beste Likoed,
Ik begrijp uw reactie niet. Ik schrijf in mijn stuk en in mijn reactie dat ik mordicus tegen de Palestijnse raketaanvallen ben. Welk doel ze ook mogen hebben.
Hamas is bereid tot vredesbesprekingen op basis van land voor vrede, net zoals Fatah, maar Israel heeft die uitgestoken hand sinds de dood van Rabin geweigerd omdat het land door wil gaan met koloniseren van de bezette gebieden.
Ja, het IDF heeft zich teruggetrokken uit de Gazastrook, na alle huizen van joodse kolonisten te hebben vernietigd, zodat een bevolking die voor 80 % is aangewezen op VN hulp deze niet kon gebruiken (maar dat is een detail). Waat het om gaat is dat Israel de grenzen beheert, het luchtruim en de zee rondom een bevolking van 1,7 miljoen mensen die gevangen zit in een gebied van 40 km bij 10 kilometer.
Gaza is een gevangenis.
groet,
tineke
Wat een tendentieus en eenzijdig stuk. “De Hamas-raketten maken zelden slachtoffers” . Ze worden echter afgeschoten in de hoop zoveel mogelijk slachtoffers te maken, ongeacht of dat nu soldaten, burgers, kleine kinderen of mede-moslims zijn. Wanneer de raketten preciezer waren geweest, had de wereld ongetwijfeld anders gereageerd.
Daarnaast schiet men ze bewust af temidden van dichtbevolkte wijken, en gebruikt daarbij het eigen volk als menselijk schild, in de hoop een Israƫlische reactie uit te lokken waarbij mogelijk burgerdoden vallen, zodat men verontwaardigd moord en brand kan schreeuwen. De slachtofferrol is blijkbaar de enige rol die Hamas wenst te spelen, en u als publiek op afstand gaat daar gretig in mee door het schrijven van dit ongenuanceerde verhaal.
Beste Rein,
Allereerst zou ik mezelf geen publiek op afstand willen noemen, ik heb een jaar in Israel gestudeerd, 7 jaar op de West Bank gewoond en mijn schoonfamilie die er woont heeft dagelijks met deze ellende te maken.
Verder, u moet mijn stuk nogmaals lezen, ik veroordeel de raketaanvallen. Ik daag hier de pro-Israel aanhangers uit afstand te nemen van het doden van burgerslachtoffers door het Israelische leger. Want we weten dat in de vorige oorlog een derde van het aantal Palestijnse doden (1400) kinderen was en een zeer groot aantal burgers. Aan Israelische zijde besloeg het aantal burgerslachtoffers nog geen 10. Israel wist in 2008 en nu weer dat het voor een van de dichtst bevolkte gebieden ter aarde staat. Als Israel met groot materieel aanvalt, is dat land verantwoordelijk voor de doden en niet de Palestijnen omdat zij verantwoordelijk zijn voor het feit dat ze op een kluitje wonen.
Israel behoudt zich het recht voor zich verdedigen. Natuurlijk bestaat dat recht als je wordt aangevallen door een ander land. Het probleem is hier alleen dat Israel al decennia lang een ander volk onderdrukt en hun grond beheert. Het is niet een andere natie die Israel aanvalt. Zoals Chomsky zegt: je kunt het geen defensie noemen als je bezig bent de bevolking die je aanvalt tegelijkertijd te onderdrukken.
groet,
tineke
Gaza is sinds de terug trekking dat gedaan werd omdat het beveiligen van de nederzettingen te moeilijk(duur)werd nog steeds belegerd (kolonisten zitten trouwens nu op de westbank)
De westbank en oost-jeruzalem zijn nog steeds bezet.
En zolang Israel vasthoudt aan belegering bezetting en kolonisatie komt daar geen vrede.
Theo,
Het Israelische leger heeft zich teruggetrokken uit de Gaza-strook, maar beheert de grenzen, de zee en het luchtruim. Je hebt gelijk als je zegt dat er is teruggetrokken. Maar Gaza is nog steeds niet vrij.
Precies, als de bezetting en beheersing voortduurt, is het een Israelische illusie te denken dat er vrede komt. Er zal land voor vrede opgegeven. Dat doet pijn. Maar deze decennialange oorlog is nog veel pijnlijker.
groet
tineke
Beste Rein, Wij waren dit voorjaar 12 dagen, hoofdzakelijk, op de Westbank. En ik had op de 3e dag al de neiging om met stenen te gaan gooien… Hoe zou jij je voelen als je zolang onder een bezetter moest leven? Waren onze verzetsmensen in ’40-’45 ook terroristen? Wat is het verschil tussen hen en deze mensen die er voor vechten om vrij te zijn?
Hamas wil vrede?
In het Handvest en op de Palestijnse televisie zeggen ze toch echt heel andere dingen:
http://likud.nl/2012/11/wat-wil-hamas-nu-eigenlijk/
Zie mijn vorige reactie.
Daar staat dat Hamas bereid is tot vredesbesprekingen.
Zie onze link, dat zijn ze helemaal niet.
In het Engels zeggen ze dat wel eens voor de goedgelovigen in het Westen, in het Arabisch nooit.
Beste Likoed,
In mijn vorige reactie heb ik geschreven de schuldvraag voorbij te zijn. Daarin noemde ik dat ook Palestijnen fouten hebben gemaakt. Vind u dat Israel en de Likoed het altijd bij het rechte eind hebben gehad? Is het onmogelijk om fouten toe te geven en een stap verder te gaan?
groet
tineke
De discussie betreft niet de schuldvraag, maar de vraag of Hamas het bestaan van Israel wil accepteren. Het antwoord is dus nee.
Zucht.
Grappig deze tegenstelling, dit is dus weer een typisch voorbeeld van een goed doordachte reactie (sarcastisch). Je hebt het zelf over schuldvraag die niet relevant is, dan is de rest van jouw argumentatie dus ook compleet irrelevant aangezien jij het alleen maar hebt over dat Hamas de schuldige is, grappig dat je dat zelf gelijk de grond in boort en je mij een hoop werk bespaart.
1 bombardement staat gelijk aan 120.000 hamas raketten qua schade, niet zeuren.