Oorlogstaal en maskerade


Het Israelische leger, IDF, heeft de aanval op de Gaza-strook met zijn inwoners vandaag gedoopt: Pillar of Defence. De acties kan je op de voet volgen vanuit de luie stoel via twitter : #PillarofDefence. Althans, als je van Israelische propaganda houdt.

Heerlijk toch weer dacht ik, die newspeak, iedereen zal het wel herkennen. Maar ik sloeg toch nog even Orwell er op na. In zijn niet te evenaren 1984, dat in het omgekeerde jaartal ’48 verscheen, kende de staat ministeries met de prachtigste namen. Die van Love bijvoorbeeld (hier werd gemarteld). Het ministerie van Plenty (schaarste en armoede). Het ministerie van Truth. En het ministerie van Defence, natuurlijk. Die van oorlog. Need we say more.

Genoeg culturele lessen.

Israel valt aan om andere zaken te maskeren:
1) Premier Netanyahu heeft vorige maand vervroegde verkiezingen uitgeroepen om te proberen genoeg stemmen te krijgen voor een door hem gewenste coalitie. Oorlog, pardon, defensie van het land, moet hem voldoende steun opleveren.
2) Obama, met wie Bibi is gebrouilleerd, is net herkozen. Met de Gaza-aanval probeert de Israelische premier de Amerikaanse publieke opinie voor zich te winnen en Obama de neutraliseren.
3) Eind deze maand wil de demissionaire Palestijnse president Abbas opnieuw proberen de status van Palestina in de VN te verhogen: tot die van waarnemer. Israel beweert dat een verhoging van die status de vastgelopen vredesbesprekingen – omdat Israel doorgaat met de bouw van nederzettingen – in gevaar brengt. En wil laten zien dat er met de Palestijnen op alle fronten niet te praten valt.
4) Israel vreest de macht van Hamas en de tanende invloed van Abbas, die door verreweg de meeste Palestijnen wordt gezien als een Israelische handlanger.
5) De Arabische lente heeft in het Midden-Oosten de macht herverdeeld. Israel kreeg te maken met een vijandige buurman Egypte (voorheen vriend), een verzwakte koning Abdallah van Jordanie (voorheen trouwe vriend) en een zeer explosief noorden met Syrie en Libanon (ook Hezbollah). Daarbij beschuldigt Israel Iran van het maken van atoomwapens. On top of it all mag het land geen oorlog beginnen van de VS. Wellicht heeft Israel de Gaza-oorlog ingezet om reacties van deze vijanden uit te lokken, waarna Israel een gelegenheid vindt om echt oorlog te starten tegen de grote jongens. De oorlog van 1967 begon ook zo.
6) Tenslotte, ja, de raketten vanuit Gaza afgeschoten zijn verderfelijk en afkeurenswaardig, maar worden door Israel aangegrepen om buitenproportioneel terug te slaan en de Palestijnse bevolking te straffen.

Gaat Israel deze oorlog winnen? Neen natuurlijk. Net zomin als ze dat in 2002 en 2008 lukte. (De oorlog in dat laatste jaar heette trouwens Gegoten Lood, het lijkt erop dat de IDF intussen een cursus social media heeft gevolgd) Een bevolking van anderhalf miljoen mensen, die tussen zee en hek gevangen zit verdwijnt niet. Zelfs niet met een uitschakeling van wat Hamasleiders (voor elke geexecuteerde staan er tien nieuwe aanhangers op), een beetje collateral damage en wat zaaien van angst. Niet met doubletalk. En ook niet op twitter. Maar dat was ook niet de bedoeling van deze offensieve propaganda actie.