Rutte speecht alsnog

rutte
Mark Rutte heeft me gevraagd een concept te maken voor een speech die hij eigenlijk al veel eerder heeft moeten houden. Ik heb die eervolle opdracht uiteraard van harte aanvaard.

Landgenoten,

Na mijn visie te hebben geventileerd dat het onderhavige discussiepunt Zwarte Piet inderdaad zwart is, na mijn vervolgens lange stilzwijgen aangaande dit fenomeen, heb ik toch besloten mij in mijn rol als staatsman te wenden tot het volk. Directe aanleiding is het molest van een van onze landgenoten, de doodsbedreigingen aan het adres van anderen, de oververhitte discussie die alle kenmerken van nationale hysterie vertoont. Binnenkort vallen er nog doden. Landgenoten. U allen kent mijn liberale standpunt van laissez-faire, van live and let die, van achterover leunen en van lang aanzien, van relativeren en van afwachten. Maar zo gaat het niet langer.

In ons land, waarin traditioneel respect is voor allerlei minderheden en diverse (bij)geloven, is geen plaats voor het uitsluiten van groepen. Laat dat heel duidelijk zijn. Ik waardeer daarom bijzonder het initiatief van een grote minderheid om een nationale traditie te redden; tjonge jonge, 2 miljoen handtekeningen verzamelen is niet niets. Ons land is samenraapsel van groepen met verschillende achtergronden. Diverse minderheden grijpen in elkaar als in een caleidoscoop tot een bonte samenleving. Voor de gekleurde minderheid geldt logischerwijs dat ook zij recht heeft zich te uiten over onze samenleving. Eenheid in verscheidenheid dus. Het heeft geen pas dat groepen elkaar de mond snoeren. Iedereen doet mee. Iedereen wordt gehoord. En ik duld geen uitlatingen die bewust of niet bewust gericht zijn op het zwart maken van anderen (dit is niet grappig bedoeld). Dat geldt voortaan ook voor groepen Nederlanders die andere Nederlanders proberen te verbieden moskeeen te bouwen, hoofddoeken te dragen etc. Wat gij niet wilt dat Piet geschiedt, doet dat ook een ander niet.

Uiteraard heb ik op het al dan niet verdwijnen van dit fenomeen geen visie. Ik blijf alles glimlachend en goedkeurend vanaf de zijlijn observeren. Om toch een uitweg uit de impasse de vinden, stel ik een comité van wijze mannen, vrouwen en kinderen aan. Daarin hebben zitting: zwarten, witten, moslims, joden, christenen, holebi’s, gehandicapten en alle minderheden die er in vertegenwoordigd willen zijn. Zij zullen komen tot een nieuwe status van Piet.

Gegroet,

de premier