Unser sehr geehrter Gast

Nou moet Wilders niet net doen of hij h-e-l-e-m-a-a-l niets te maken heeft met de neonazistische partijen waar de Duitse minister van Justitie voor waarschuwt. Tenslotte was hij vorig jaar de sehr geehrter gast van de nu in kwaad daglicht gestelde partij ‘die Freiheit’. Een partij die jawel, Wilders als lichtend voorbeeld heeft, als we de Amadeu Antonio Stiftung, gefinancierd door datzelfde ministerie mogen geloven. Daar wil ik wel Kamervragen over horen: nu het karakter van die partij duidelijk is: mijnherr Wilders, hoe nauw waren en zijn uw banden ermee?

Maar nee, Wilders geeft als enig antwoord in 140 tekens dat het een schandalige suggestie is die moet leiden tot het kapittelen van de Duitse ambassadeur. Eh, we bedoelen dat land dat ongeveer het economisch en politiek machtigste is in Europa, onze beste vriend, waar wij als kikkerlandje niet zonder kunnen? Daar zit Rutte weer mee in zijn maag, als ik het uitblijven van zijn reactie mag geloven. Daar heb je het gedonder met je gedoogpartner weer. En een big smile opzetten helpt nu echt even niet.

In de tussentijd wil ik Wilders er graag aan herinneren dat moslims na 11 september werden opgeroepen zich te distantiëren van de terreur die volgens sommigen geinspireerd was op hun gedachtegoed. Ik zeg: Geert, wat let je om eens in wat meer dan die schamele tweettekens uit te leggen waar dan precies de verschillen zitten?

Ik heb de brochure Neonazi-Strategien in Socialen Netzwerken er even op nageslagen en zie toch best een beetje boel overeenkomsten. Ik noem wat van de minder extreme voorbeelden, misschien zijn we hier al zo afgestompt dat ze niet meer zo erg lijken: ‘Multi-kulti, nein danke’. ‘No Sharia.’ Maar wel een blank, christelijk Europa. Islam hoort niet bij Duitsland. Het schoppen tegen een elite. Sterk anti-democratisch karakter. Het gebruik van het PVV logo van een verkeersbord met moskee en een streep erdoor heen. Opstand, gein trappen, rebellie, kenmerken van het Duits neo-nationaal-socialisme.

Toegegeven, ik heb Wilders en zijn vrienden nog niet op facebook kunnen ontdekken, waar zijn nieuwe Duitse vrienden wel erg actief blijken te zijn. In het andere socialmedia gebeuren, het gekwetter, is Wilders natuurlijk de pauw, nou ja, met blonde kuif.

Als je Wilders of PVV zoekt op facebook vind je gelukkig meteen de site van Nederlanders die zich excuseren voor anderhalf miljoen landgenoten die PVV stemden. Zij hebben het wel geweten. De Duitsers vielen de schellen van de ogen na de 9 Donermoorden die niet meer zo genoemd mogen worden. En er zijn vermoedens dat al vanaf 1990 over de honderd racistische moorden hebben plaatsgevonden. Laat het ons een les zijn.