Tof

Ja, dat filmpje (bekeken, en niet hilarisch bevonden) maakt het slechtste los in alle culturen. Mag ik zeggen dat het ineens toch ook erg gave dingen produceert? Zoals het Arabische antwoord op de oproep van Newsweek om #muslimrage te melden: het leverde 75.000 tweets op, zoals deze: #muslimrage: Cannot make popcorn. The neighbours call the police. Wie had er ook al weer geen humor?

En deze in de politiek: de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schultz die naast Arabische leiders spreekt over tolerantie en respect hebben voor de religieuze gevoelens van anderen. Zonder precedent sinds de Suez-crisis.

En de ontroerende gezamenlijke verklaring van de katholieke en moslim gemeenschap in Frankrijk: ‘Mais la liberté se met elle-même en danger si elle oublie la fraternité et le respect de l’égale dignité.’

Mijn bijdrage:

Juist hier, in Europa, moeten we ons realiseren waarheen het leidt als een religieuze minderheid met een duidelijk gezicht consequent wordt gejend. Ik zou de joodse, christelijke en gemeenschap in Nederland willen oproepen het Franse voorbeeld te volgen. Maak er iets moois van.