Wie heeft er nu geen zelfspot?

Filosoof Ronald Hunneman vindt in de NRC van 21 september dat islam geen achterlijke cultuur is, maar moslims niet gewend zijn aan onze rijke cultuur van een diep gelaagde kijkersblik. Allereerst, islam is geen cultuur maar een religie. Blijkbaar doelt hij dan op een cultuur die heerst onder moslims. Een dergelijke veralgemenisering is niets meer en niets minder dan een vooroordeel. Heeft hij het over moslims in Libanon, of in Mekka, of in Indonesie en over de cultuur van analfabeten of kunstenaars?

Verder baseert hij zijn stelling op tv-beelden van reacties op de film. Spreekt hij Arabisch? Hoe bewijst hij dat Arabieren die zich inlaten met cultuur of moslims (op wie hij doelt is niet duidelijk) geen zelfspot hebben en geen grappen over geloof maken? Is hij op de hoogte van de lange traditie die de Arabische wereld kent op het gebied van stand-up comedians? Of de ironische dichtkunst en literatuur (van Rumi tot Mahfuz)?

Hunneman heeft argumenten gezocht bij een totaal ongefundeerd gevoel. Hij pleit er zelfs voor cabaretiers en theatermakers naar deze barbaren over te brengen in het kielzog van de politie en militaire missies.. Er moet blijkbaar een lesje geleerd worden. Wat een arrogantie. Het is triest te moeten constateren dat zelfs intellectuelen in Nederland gebrek hebben aan diepgaande (zelf-) kennis. Het is te zot voor woorden dat Arabieren/moslims zich tegen aantijgingen zouden moeten verdedigen als hebben zij allen geen humor, diepgang en hoogstaande cultuur.

Deze film heeft niets met humor te maken, maar is de zoveelste politieke provocatie van een westerse islamofobe bevolkingsgroep gericht tegen moslims. Dat is wat anders dan grappen en grollen over Jezus binnen je eigen groep. Hunneman zou dat moeten begrijpen als hij het woord anti-islamfilm vervangt door anti-judaismefilm. Gelukkig weet een meerderheid in het westen wel waar ironie en satire ophouden.