Wij zijn niet allen PVV-ers

Nee, meneer Pechtold, het is niet #samenuitsamenthuis voor de Kamercommissie buitenland omdat een PVV-lid geen visum krijgt van een groot land als Egypte. Als je een bevriend land van etnische zuivering (van christenen) beticht en voortdurend de leiders beledigt zoals Raymond De Roon doet, kan dat ontvangende land zijn ongenoegen kenbaar maken en de betreffende persoon tot een ongewenste verklaren. Het gebeurde ook al bij eerdere bezoeken aan Turkije en de Antillen, die lieten merken niet van Wilders en zijn aanhang gediend te zijn. Gek?

Deze stoere D’66 manier van democratie interpreteren is er één, maar slechts een eenzijdige liberale. Ook al is De Roon democratisch gekozen door het Nederlandse volk, zie ik niet in waarom Pechtold de Egyptische weigering als een belediging van ons hele land zou moeten opvatten. Want laten wij voortaan de PVV van alles blaten om daar iedereen voor verantwoordelijk te houden? Wat is dat voor gijzeling? Verweten wij ooit niet moslims in Nederland dat zij zich niet openlijk distantieerden van hun broeders na de aanslag op 11 september?

Misschien moeten we van deze serie incidenten met de buitenland commissie leren dat ons land hard op weg is de risee van de wereld te worden. Die bekend staat om haar rabiaat rechtse uitlatingen, haar pogingen om internationale rechtsregels te minachten en een die algemeen geldende humanitaire principes heeft opgegeven. Maar vervolgens wel zo arrogant is zich zwaar beledigd te voelen als een van onze zwarte schapen te kakken wordt gezet.

De zaak Mauro heeft al uitgewezen dat de PVV het kabinetsbeleid dirigeert. Laat het ook niet zo zijn dat deze partij/zich noemende beweging de koers van het parlement bepaalt.

Het laatste wat zou moeten is kenbaar maken aan de Egyptenaren dat wij allemaal PVV zijn. Ik persoonlijk voor mij voel me meer verwant met de vernieuwers van de Arabische lente, dan met een extreem-rechtse club die hunkert van ons land een wit Volendam uit de jaren vijftig te maken gehuld in spruitjeslucht. Bovendien vind ik het belangrijker Egyptenaren als vriend te hebben dan PVV-ers.

Beste Alexander, ik wens me open, luid en duidelijk te distantiëren van de PVV en ik ben niet alleen. Ga dus helemaal niet samen, laat staan uit en thuis met die club.